Smakosze.pl Przepisy Jarzynowa może się schować, sałatka gyros bije ją na głowę. Robię ją praktycznie co tydzień
Fot. YouTube/BB od kuchni

Jarzynowa może się schować, sałatka gyros bije ją na głowę. Robię ją praktycznie co tydzień

9 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Do niedawna myślałem, że jarzynowa to królowa wszystkich sałatek. Okazuje się, że jest coś lepszego. Przebija ją sałatka gyros. Nie dość, że smakuje każdemu, to robi się ją zdecydowanie prościej i szybciej. Przygotuj ją z tego przepisu. Na pewno się nie zawiedziesz.

Sałatka idealna na każdą okazję

Rzadko zdarzają się przepisy idealne na każdą okazję. Ten, który zaprezentuję ci w dalszej części artykułu, należy do tej nielicznej grupy. Najważniejsze jest jednak to, że sałatka zawsze się udaje, a w dodatku wszystkim smakuje.

Dla mnie i moich domowników jest tak rewelacyjna, że jemy ją co tydzień. Robi się ją błyskawicznie, a w dodatku wszystkie potrzebne produkty są tanie jak barszcz. Poniżej przedstawię ci, co będziesz potrzebowała.

krojenie sałaty.jpg
Fot. Canva/tiverylucky
Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Co będziesz potrzebować?

Składników potrzebnych na tę sałatkę jest niewiele, co sprawia, że to niedrogie danie. Być może wszystkie produkty masz w swojej kuchni. Dla pewności spójrz na poniższą listę i dokładnie sprawdź czy masz wszystko. Podobny przepis znajdziesz na kanale BB od kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczak
  • 60 g majonezu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • przyprawa gyros
  • oliwa

Przepis na sałatkę gyros

Pierś z kurczaka umyj, a następnie oczyść z błon. Przełóż go do miski i wlej odrobinę oliwy. Wsyp przyprawę gyros i wymieszaj ze sobą składniki. Sałatę umyj i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Ogórki kiszone pokrój w ten sam sposób. Czerwoną paprykę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż przygotowanego chwilę wcześniej kurczaka. Smaż go do momentu zarumienienia. Gotowe mięso ułóż na spodzie dużej miski. Następnie ułóż na nim czerwoną paprykę. Rozłóż ją równomiernie i przykryj ją warstwą z czerwonej papryki.

Ogórka kiszonego ułóż na papryce, a następnie przykryj go odsączoną kukurydzą. Wyłóż i równo rozprowadź majonez. Na wierzchu sałatki ułóż pokrojoną kapustę i gotowe. Sałatkę podawaj z grzankami, wtedy na pewno będzie smakowała twoim gościom. Sprawdź przepis na zupę lepszą niż szczawiowa oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w lasach .

kukrydza.jpg
For. Canva/HandmadePictures
Weź boczek i poupychaj w słoikach z dodatkami. Jest tak dobry, że każdy prosi o więcej
Wiosną i latem zawsze wrzucam do leczo to warzywo. Taki obiad zrobisz w 30 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy