Jarzynowa może się schować, sałatka gyros bije ją na głowę. Robię ją praktycznie co tydzień
Do niedawna myślałem, że jarzynowa to królowa wszystkich sałatek. Okazuje się, że jest coś lepszego. Przebija ją sałatka gyros. Nie dość, że smakuje każdemu, to robi się ją zdecydowanie prościej i szybciej. Przygotuj ją z tego przepisu. Na pewno się nie zawiedziesz.
Sałatka idealna na każdą okazję
Rzadko zdarzają się przepisy idealne na każdą okazję. Ten, który zaprezentuję ci w dalszej części artykułu, należy do tej nielicznej grupy. Najważniejsze jest jednak to, że sałatka zawsze się udaje, a w dodatku wszystkim smakuje.
Dla mnie i moich domowników jest tak rewelacyjna, że jemy ją co tydzień. Robi się ją błyskawicznie, a w dodatku wszystkie potrzebne produkty są tanie jak barszcz. Poniżej przedstawię ci, co będziesz potrzebowała.
Co będziesz potrzebować?
Składników potrzebnych na tę sałatkę jest niewiele, co sprawia, że to niedrogie danie. Być może wszystkie produkty masz w swojej kuchni. Dla pewności spójrz na poniższą listę i dokładnie sprawdź czy masz wszystko. Podobny przepis znajdziesz na kanale BB od kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczak
- 60 g majonezu
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ogórki kiszone
- 1 kapusta pekińska
- 1 mała puszka kukurydzy
- przyprawa gyros
- oliwa
Przepis na sałatkę gyros
Pierś z kurczaka umyj, a następnie oczyść z błon. Przełóż go do miski i wlej odrobinę oliwy. Wsyp przyprawę gyros i wymieszaj ze sobą składniki. Sałatę umyj i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Ogórki kiszone pokrój w ten sam sposób. Czerwoną paprykę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż przygotowanego chwilę wcześniej kurczaka. Smaż go do momentu zarumienienia. Gotowe mięso ułóż na spodzie dużej miski. Następnie ułóż na nim czerwoną paprykę. Rozłóż ją równomiernie i przykryj ją warstwą z czerwonej papryki.
Ogórka kiszonego ułóż na papryce, a następnie przykryj go odsączoną kukurydzą. Wyłóż i równo rozprowadź majonez. Na wierzchu sałatki ułóż pokrojoną kapustę i gotowe. Sałatkę podawaj z grzankami, wtedy na pewno będzie smakowała twoim gościom. Sprawdź przepis na zupę lepszą niż szczawiowa oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w lasach .