Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiosną i latem zawsze wrzucam do leczo to warzywo. Taki obiad zrobisz w 30 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.04.2024 17:12

Wiosną i latem zawsze wrzucam do leczo to warzywo. Taki obiad zrobisz w 30 minut

leczo na miseczce
fot. Canva

Prosta i superszybka warzywna potrawka to danie, które nigdy się nie znudzi. Wystarczy pokroić w kostkę kilka prostych składników, by przygotować lekki obiad doskonały w ciepłych porach roku. Warto pamiętać przy tym o kilku warzywach, które nadają mu tej lekkości.

Proste leczo z warzywami lub bez

Duszone warzywa w sosie pomidorowym to doskonała potrawa na letnie popołudnia. Zwłaszcza że możemy nagotować gar takiej potrawki i mieć obiad na dwa, a nawet trzy dni. Łatwo podgrzać go wtedy w mikrofalówce lub rondelku, a oszczędzony na gotowaniu czas przeznaczyć na łapanie letnich chwil słońca.

Leczo może mieć postać wegetariańską, lecz jeśli chcemy przygotować je z mięsem, najlepiej sprawdzi się tu kiełbasa. Przepis ten jest więc też świetnym pomysłem na zagospodarowanie tej, której przypadkowo za dużo kupiliśmy na grilla. Nadadzą się także resztki z takiej weekendowej uczty na świeżym powietrzu.

leczo na talerzu
fot. Canva
Ostatnio dodałem to do mięsa na mielone. Kotlety wyszły 100 razy lepiej, musisz tego spróbować

Leczo z cukinią

Przygotowując taki szybki obiad nie należy zapominać o jednym z najważniejszych warzyw w tej kompozycji: cukinii. Wyjątkowo dobrze znosi ona duszenie i zyskuje, kiedy podamy ją po obróbce termicznej. Cukinia świetnie trzyma się w lodówce, a w sezonie letnim można kupić ją razem z kwiatem, który najlepiej przygotowywać osobno, smażony w cieście naleśnikowym.

Składniki

  • ¼ kg kiełbasy
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: wędzona papryka, tymianek, oregano

Obiad z papryki i cukinii

Cebulę kroimy w grube pióra, a paprykę i cukinię w dość dużą kostkę. Czosnek, w zależności od upodobań, można posiekać lub przecisnąć przez praskę, ale można też obrać go i podzielić każdy ząbek na 2-3 kawałki, by były lepiej wyczuwalne w potrawie.

Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Ilość tłuszczu można zmieniać w zależności od tego, jak tłusta jest kiełbasa, której używamy. Po kilku minutach smażenia dodajemy czosnek i cukinię. Smażymy kolejne kilka minut. Następnie przychodzi kolej na paprykę. Smażymy, mieszając, i dodajemy przyprawy

Po kilku minutach takiego podsmażania dodajemy passatę pomidorową. Jeśli jest gęsta, można rozrzedzić ją wodą. Leczo dusimy przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki dobrze połączone. Pod sam koniec smażenia do leczo dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zostawiając nieco do dekoracji.

Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto bez pieczenia i kurczaka w słodko-kwaśnym sosie.

leczo na łyżce
fot. Canva