Jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Żadna zupa nie budzi tylu emocji
W polskiej kuchni mamy wiele potraw, obok których nie można przejść obojętnie. Flaki i inne dania na podrobach to tylko niektóre z nich. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także zupy, które budzą niemałe kontrowersje. To danie z pewnością jest jedną z nich.
Smak dzieciństwa, czy mały koszmar?
Ilu kucharzy, tyle sposobów gotowania przepisów. W polskiej kuchni mamy wiele potraw, które jedni kochają, inni wprost nie cierpią. Wszystko jest kwestią smaku. Zupą, która budzi skrajne emocje jest z pewnością czernina, jednak to jej poświęcimy ten materiał.
Zupę, o której mowa, każdy z nas jadł przynajmniej raz w życiu. Często gotowana przez nasze mamy i babcie. Podawana w przedszkolu i w szkołach stała się cudownym wspomnieniem z dzieciństwa lub małym koszmarem. Moim zdaniem zupa ta smakuje obłędnie i chętnie wracam do niej w dorosłym życiu. Szczególnie latem. Jest najlepsza na obiad w upalne dni.

Przepis na najlepszą zupę owocową
Do przygotowania zupy owocowej latem wykorzystuję świeże wiśnie. Poza sezonem najczęściej sięgam po mrożone owoce . Zupę możesz ugotować również na wiśniach ze słoika. Wtedy jednak zmniejsz ilość cukru w przepisie.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 400 g wiśni
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 czubata łyżka kisielu wiśniowego bez cukru
- makaron kokardki do podania
Jak zrobić zupę wiśniową?
Wiśnie dryluję, a następnie przekładam do garnka. Zalewam 1,5 l wody, dodaję cukier i cukier z wanilią. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszam gaz na najmniejszy i gotuję przez około 15 minut pod przykryciem.

Odlewam niewielką ilość wody z garnka. Gdy ostygnie, dodaję do niej kisiel, śmietanę i dokładnie mieszam, by nie było grudek. Wlewam do zupy i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam cukrem. Zupę częściowo blenduję i podaję z ugotowanym makaronem.
Polecam również przepis na naleśniki bez grama mąki. Na obiad przygotuj pyszne kluski rodem z PRL-u. Rodzina pokocha to danie.
