Smakosze.pl Przepisy Jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Żadna zupa nie budzi tylu emocji
Fot. Shutterstock/AlexDonin

Jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Żadna zupa nie budzi tylu emocji

12 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

W polskiej kuchni mamy wiele potraw, obok których nie można przejść obojętnie. Flaki i inne dania na podrobach to tylko niektóre z nich. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także zupy, które budzą niemałe kontrowersje. To danie z pewnością jest jedną z nich.

Smak dzieciństwa, czy mały koszmar?

Ilu kucharzy, tyle sposobów gotowania przepisów. W polskiej kuchni mamy wiele potraw, które jedni kochają, inni wprost nie cierpią. Wszystko jest kwestią smaku. Zupą, która budzi skrajne emocje jest z pewnością czernina, jednak to jej poświęcimy ten materiał.

Zupę, o której mowa, każdy z nas jadł przynajmniej raz w życiu. Często gotowana przez nasze mamy i babcie. Podawana w przedszkolu i w szkołach stała się cudownym wspomnieniem z dzieciństwa lub małym koszmarem. Moim zdaniem zupa ta smakuje obłędnie i chętnie wracam do niej w dorosłym życiu. Szczególnie latem. Jest najlepsza na obiad w upalne dni.

zupa.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Wielki piłkarz otwiera restaurację. Knajpa to murowany hit

Przepis na najlepszą zupę owocową

Do przygotowania zupy owocowej latem wykorzystuję świeże wiśnie. Poza sezonem najczęściej sięgam po mrożone owoce . Zupę możesz ugotować również na wiśniach ze słoika. Wtedy jednak zmniejsz ilość cukru w przepisie.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 400 g wiśni
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 czubata łyżka kisielu wiśniowego bez cukru
  • makaron kokardki do podania

Jak zrobić zupę wiśniową?

Wiśnie dryluję, a następnie przekładam do garnka. Zalewam 1,5 l wody, dodaję cukier i cukier z wanilią. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszam gaz na najmniejszy i gotuję przez około 15 minut pod przykryciem.

zupa wiśniowa.jpg
Fot. Shutterstock

Odlewam niewielką ilość wody z garnka. Gdy ostygnie, dodaję do niej kisiel, śmietanę i dokładnie mieszam, by nie było grudek. Wlewam do zupy i gotuję jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam cukrem. Zupę częściowo blenduję i podaję z ugotowanym makaronem.

Polecam również przepis na naleśniki bez grama mąki. Na obiad przygotuj pyszne kluski rodem z PRL-u. Rodzina pokocha to danie.

zupa wiśniowa.jpg
Fot. Shutterstock
To jedna z najlepszych zup, jaką jadłem. Na Śląsku jest hitem
Zrób przed posadzeniem czosnku i cebuli. Nie tknie ich żaden szkodnik
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy