Wielki piłkarz otwiera restaurację. Knajpa to murowany hit

Lucas Podolski rozpoczął grę na nieznanym sobie wcześniej boisku. Piłkarz śląskiego klubu Górnik Zabrze planuje otworzyć w Zabrzu swoją pierwszą restaurację. Kiedy planowane jest otwarcie?
Łukasz Podolski to już nie tylko piłkarz
Od lat jesteśmy świadkami błyskotliwej kariery Łukasza Podolskiego. Piłkarz rozpoczynał od gry w barwach Niemiec, a od 2021 roku jest napastnikiem klubu Górnik Zabrze, któremu kibicuje od dziecka. Okazuje się jednak, że Podolski nie zamierza ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego zawodu. Sportowiec idzie w ślady Roberta Lewandowskiego i podobnie jak on, otwiera własną restaurację.
We wtorek (11 marca) piłkarz udostępnił na swoim profilu na platformie Instagram film, w którym przygotowuje kebaba. Tym samym zapowiedział otwarcie pierwszego w Polsce lokalu sieci – Mangal Döner x LP10. W Niemczech lokale tej marki funkcjonują w aż 20 miastach i cieszą się uznaniem.

Pierwszy kebab na Śląsku
Łukasz Podolski na siedzibę swojego lokalu wybrał, jak nie trudno się domyślić, Zabrze. Lokalizacja z całą pewnością przyciągnie kibiców oraz fanów piłkarza. Z udostępnionych informacji wynika, że kebab sportowca będzie miał siedzibę w lokalu, w którym – jak podaje portal horecatrends.pl – do 2018 roku przez 25 lat funkcjonował McDonald.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Piłkarz ogłosił, że lokal znajduje się na placu Wolności 4. W dodatku Podolski przekonuje, że Mangal Döner korzysta tylko z jakościowych i świeżych składników. Firmie przyświeca również cel, aby zapewnić swoim gościom przyjazną i dobrą atmosferę w lokalach.
Ciekawe są również motywacje samego piłkarza, który zdecydował się kilka lat temu na otwarcie lokalu tego typu. Decyzja o wejściu w biznes gastronomii jest silnie związana z jego dzieciństwem.
Jako dziecko uwielbiałem i jadłem kebab. Nie chcę wymyślać go na na nowo, jego podstawą są składniki, które zawsze muszą być świeże i wysokiej jakości – czytamy na stronie Mangal Döner x LP10.

Kebab z dwoma znakami zapytania
Dla fanów Podolskiego, jak i kebaba, kluczowe są dwie informacje. Istotna jest przede wszystkim data otwarcia. Niestety, nie mamy dobrych informacji, bo na ten moment, choćby planowany termin nie został podany. W poście udostępnionym na Instagramie umieszczono tylko i wyłącznie zapis o tym, że otwarcie lokalu nastąpi wkrótce.
Nieznane jest także menu, a co za tym idzie i cennik. W Essen za kebaba w bułce z lokalu Podolskiego trzeba zapłacić 8,9 euro, a za danie w tortilli 10,9 euro. W przeliczeniu oznacza to, że przysmak kosztuje od około 37 zł do blisko 46 zł. Niemiecki cennik jest bardzo wysoki, ale miejmy nadzieję, że ceny w Zabrzu będą dostosowane do polskiego zjadacza kebabów.





































