Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Wielki piłkarz otwiera restaurację. Knajpa to murowany hit
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.03.2025 07:00

Wielki piłkarz otwiera restaurację. Knajpa to murowany hit

Łukasz Podolski
Fot. Shutterstock/Tomasz Bidermann

Lucas Podolski rozpoczął grę na nieznanym sobie wcześniej boisku. Piłkarz śląskiego klubu Górnik Zabrze planuje otworzyć w Zabrzu swoją pierwszą restaurację. Kiedy planowane jest otwarcie?

Łukasz Podolski to już nie tylko piłkarz

Od lat jesteśmy świadkami błyskotliwej kariery Łukasza Podolskiego. Piłkarz rozpoczynał od gry w barwach Niemiec, a od 2021 roku jest napastnikiem klubu Górnik Zabrze, któremu kibicuje od dziecka. Okazuje się jednak, że Podolski nie zamierza ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego zawodu. Sportowiec idzie w ślady Roberta Lewandowskiego i podobnie jak on, otwiera własną restaurację.

We wtorek (11 marca) piłkarz udostępnił na swoim profilu na platformie Instagram film, w którym przygotowuje kebaba. Tym samym zapowiedział otwarcie pierwszego w Polsce lokalu sieci – Mangal Döner x LP10. W Niemczech lokale tej marki funkcjonują w aż 20 miastach i cieszą się uznaniem. 

kebab.jpg
Fot. Instagram/mangal_doener_pol
Zrobiła 8 porcji obiadu za 18 zł. Komentarze nie zostawiają złudzeń

Pierwszy kebab na Śląsku

Łukasz Podolski na siedzibę swojego lokalu wybrał, jak nie trudno się domyślić,  Zabrze. Lokalizacja z całą pewnością przyciągnie kibiców oraz fanów piłkarza. Z udostępnionych informacji wynika, że kebab sportowca będzie miał siedzibę w lokalu, w którym – jak podaje portal horecatrends.pl – do 2018 roku przez 25 lat funkcjonował McDonald. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Piłkarz ogłosił, że lokal znajduje się na placu Wolności 4. W dodatku Podolski przekonuje, że Mangal Döner korzysta tylko z jakościowych i świeżych składników. Firmie przyświeca również cel, aby zapewnić swoim gościom przyjazną i dobrą atmosferę w lokalach.

Ciekawe są również motywacje samego piłkarza, który zdecydował się kilka lat temu na otwarcie lokalu tego typu. Decyzja o wejściu w biznes gastronomii jest silnie związana z jego dzieciństwem.

Jako dziecko uwielbiałem i jadłem kebab. Nie chcę wymyślać go na na nowo, jego podstawą są składniki, które zawsze muszą być świeże i wysokiej jakości – czytamy na stronie Mangal Döner x LP10. 

podolski kebab.jpg
Fot. Instagram/mangal_doener_pol

Kebab z dwoma znakami zapytania

Dla fanów Podolskiego, jak i kebaba, kluczowe są dwie informacje. Istotna jest przede wszystkim data otwarcia. Niestety, nie mamy dobrych informacji, bo na ten moment, choćby planowany termin nie został podany. W poście udostępnionym na Instagramie umieszczono tylko i wyłącznie zapis o tym, że otwarcie lokalu nastąpi wkrótce.

Nieznane jest także menu, a co za tym idzie i cennik. W Essen za kebaba w bułce z lokalu Podolskiego trzeba zapłacić 8,9 euro, a za danie w tortilli 10,9 euro. W przeliczeniu oznacza to, że przysmak kosztuje od około 37 zł do blisko 46 zł. Niemiecki cennik jest bardzo wysoki, ale miejmy nadzieję, że ceny w Zabrzu będą dostosowane do polskiego zjadacza kebabów.