Smakosze.pl Przepisy Jesienią zawsze piekę ciasteczka w kształcie grzybków. Wyglądają bajecznie, a dzieciaki za nimi szaleją
YT/ Lvivska Pani

Jesienią zawsze piekę ciasteczka w kształcie grzybków. Wyglądają bajecznie, a dzieciaki za nimi szaleją

21 listopada 2023

Ciasteczka przypominające grzybki pięknie prezentują się na talerzu. Wbrew pozorom przygotowanie takiej słodyczy nie jest bardzo trudne. Wystarczy zebrać składniki, przygotować masę, odpowiednio ją uformować, a po upieczeniu udekorować. Warto spróbować — zachwyty jedzących gwarantowane.

Zrób zachwycające ciasteczka

Przepis na przysmak znalazłam w internecie. Choć wydawał mi się skomplikowany, postanowiłam dać mu szansę. Wizualnie zachwycał, więc chciałam zobaczyć czy z moimi nikłymi umiejętnościami plastycznymi poradzę sobie podobnie do autorki nagrania.

Od pierwszej próby minęło już sporo czasu, a ja wciąż regularnie przygotowuję grzybki — bo tak na nie mawiamy — i podobają się zarówno moim znajomym, jak i rodzince. Zachęcam do skosztowania. W dalszej części artykułu zdradzam jak je wyczarować.

Masa na ciasteczka przypominające grzybki.jpg
YT/ Lvivska Pani
Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

Przepis na ciasteczka przypominające grzybki

Smakołyk, który dzieci uwielbiają, jest pracochłonny, ale wygląda efektownie i zbierał również zachwyty moich dorosłych gości. Wykonanie go nie wymaga trudnodostępnych korzystania z  produktów. Polecam spróbować.

Składniki na ciasteczka:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 duże jajko
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier:

  • 1 białko z dużego jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody

Dodatkowo:

  • 20 g suchego maku
  • 100 g czekolady
  • 10 ml oleju rzepakowego

Do pieczenia potrzebna będzie tylko blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona pergaminem. Wykonanie warto nawet w części powierzyć dzieciom — będzie to dla nich spora atrakcja. Instrukcję znajdziecie poniżej — jest bardzo prosta.

Jak zrobić ciasteczka przypominające grzybki?

Zaczynam od zrobienia ciasta. Przy pomocy miksera ucieram masło z cukrem, śmietaną i jajkiem. Wsypuję przesianą przez sito mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wyrabiam masę dłonią, aż uzyskam gładką kulę.

Dzielę ją na pół. Z jednej części formuję dość płaskie okręgi o średnicy 5-6 cm układam je na blasze z pergaminem i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie z drugiej połowy ciasta wyrabiam trzonki grzybków, czyli wałeczki o grubość 2-3 cm, lekko zwężane z jednej strony.

Te elementy wstawiam do pieca, jak tylko poprzednie skończą się piec — przygotowuję je dokładnie tak samo. Z ostudzonych kapeluszy wycinam niewielkie otworki. Będę w nich umieszczać lukier sporządzony z cukru pudru i białka. Musi być gęsty, by posłużył jako klej do mocowania trzonków.

Cienkie elementy będę chciała umieścić tak, by wraz z okrągłymi przypominały prawdziwego grzyba. Gdy już będę miała gotowe takie ciasteczka, resztę lukru rozrzedzam wodą. Smaruję nim kawałki tworzące trzonki , po czym od razu zanurzam je w maku, starając się go przylepić.

Pozwalam im wyschnąć. Czekoladę topię w mikrofalówce i mieszam z olejem. Dekoruję nią całe kapelusze. Ponownie odkładam ciasteczka, aż masa zastygnie. Przechowuję w szczelnym pojemniku plastikowym, by zachowały świeżość.

Jak podawać ciasteczka przypominające grzybki?

Słodycz koniecznie udekorujcie. Z jedzeniem należy poczekać do czasu, aż lukier i polewa czekoladowa zastygną. Można wiec zaplanować sobie wykańczanie słodyczy na wieczór i następnego dnia cieszyć się przysmakiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić pyszne serduszka z dżemem . Być może skusi was też przepis na kultowe ciasteczka z maszynki .

Kapelusze ciasteczek grzybków.jpg
YT/ Lvivska Pani

Źródło: YT/ Lvivska Pani

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze
Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy