Smakosze.pl

TikTok/microzoomguy

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Choć parówki nie są uznawane za zdrowe, wielu z nas i tak po nie sięga. Jeden z internetowych twórców postanowił pokazać, co się w nich znajduje. Mężczyzna zbadał wyrób pod mikroskopem, a wyniki były przerażające.

Zawartość parówek pod lupą

Wiele słów na temat parówek już padło. Pokazywane były wątpliwej jakości wyroby niemal wcale nie zawierające mięsa. Komentowano szeroko sposób ich gotowania, który też do bezpiecznych nie nie należy. Tymczasem popularność tego wyrobu raczej nie słabnie.

Dla tiktokera @microzoomguy stanowił on świetny materiał do pokazania, że niestety to, co może i smaczne, potrafi być niezbyt przyjemne, gdy spojrzy się na to z innej perspektywy. Mężczyzna włożył fragment kiełbaski pod mikroskop. To, co ujrzeliśmy, wbiło nas w fotel.

Środek parówki skrywa tajemnice.jpg
TikTok/microzoomguy
Bigos z chrzanem

Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

CZYTAJ DALEJ

Niepokojący film o parówkach

W materiale zamieszczonym przez twórcę widzimy dwa obrazy. Najpierw pokazuje nam powierzchnię przeciętej parówki pod mikroskopem, a potem — już na dużym powiększeniu — to, co skrywa wnętrze. Oba widoki do przyjemnych nie należą.

Na pierwszym obrazie wyraźnie dostrzec można, że masa stanowiąca parówkę nie jest jednorodna. Fragmenty o wyróżniającym się kolorze trudno jednak uznać za przyprawy czy dodane kawałki warzyw. Bardziej kojarzą się z żyłkami czy włosami.

Obraz uzyskany pod ukazującym więcej szczegółów obiektywem ujawnia natomiast obecność mikroorganizmów. W filmie są one żywe, bo widać jak poruszają się po obserwowanym obszarze. Widzowie oczywiście wspomnieli, że umierają podczas obróbki termicznej parówek, ale pewien niesmak pozostaje.

Czy parówki powinny zniknąć z diety?

Wideo jest dość sugestywne i ciężko się oprzeć wrażeniu, że ma zachęcić nas do rezygnacji z wyrobu. Twórca nie wyjaśnia niestety, co dokładnie widzimy na ekranie, wyraźnie chcąc jedynie wywołać w nas emocje.

Warto jednak podkreślić, że występowanie mikroorganizmów w żywności wcale nie musi być wadą. Tak jest choćby w przypadku wyrobów kiszonych takich jak ogórki czy kapusta . Niejednokrotnie zachęcaliśmy do sięgania po nie. Parówek nikomu nie odmawiamy, ale zachęcamy do refleksji i czytania etykiet. To na pewno nam nie zaszkodzi.

Flaczki z imbirem

Jesienią często gotuję takie flaczki. Zawsze pamiętam o 1 dodatku, nic tak dobrze nie rozgrzewa

CZYTAJ DALEJ
Kluski ziemniaczane

To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >