Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać
Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.
Ziemniaki bez tajemnic? Niekoneicznie
Są tanie, zdrowe i dają wiele możliwości. Ziemniaki w kuchni ma chyba każdy, a jeśli nie to za chwilę może się to zmienić. O ile potraw z tym warzywem robiłam już mnóstwo, to bardzo rzadko decyduję się na klasyczny polski obiad z ziemniakami, kotletem i surówką. Powód? Nie chce mi się gotować skrobiowego dodatku.
Wideo, do którego dotarłam, znacznie ułatwi mi bardziej tradycyjne gotowanie. Autorka kanału YouTube Moja kuchnia Tanja pokazała jak ziemniaczany dodatek mieć zawsze pod ręką. Jej metoda mnie zachwyciła. Dlaczego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Sprawdził czy degustacje w Kuchennych Rewolucjach są ustawione. Nie mieści się w głowie, co wyszło na jawSmaczne ziemniaki do obiadu w chwilę
Gdyby gotowanie ziemniaków „na bieżąco” nie wymagało tyle czasu, częściej bym je jadała. Za sprawą twórczyni odpowiedzialnej za kanał YouTube Moja kuchnia Tanja będzie to możliwe bez wielkiego wysiłku.
Kobieta pokazała bowiem jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu w słoikach. Wystarczy kilka czynności. Na filmie zobaczyłam, że wystarczy oczyścić warzywo, wymoczyć je przez 20 minut w zimnej wodzie, pokroić i oprószyć solą. Ziemniaki w tej postaci muszą już tylko trafić do słoików i zostać poddane obróbce.
Zakręcone naczynia kobieta umieszczała w garnku wyłożonym ściereczką i wlewała zimną wodę do 3/4 ich wysokości, po czym gotowała całość przez 90 minut, od momentu, gdy płyn zawrzał.
Takie weki jej zdaniem po ostudzeniu można trzymać w spiżarce przez 5 lat. U mnie tyle raczej nie wytrzymają, bo wyszły bardzo smaczne, ale wierzę, że mogłabym o nich zapomnieć i wyciągnąć w kryzysowej sytuacji.
Jak wykorzystać ziemniaki ze słoika?
Smak wyrobu niczym nie różni się od dopiero co ugotowanych i ostudzonych bulw. Wystarczy więc lekko je podgrzać i dodać co tylko nam pasuje — mięsny gulasz, dowolne kotlety albo inne duszone warzywa i ugotowane strączki.
Można też pokusić się o przerobienie takich ziemniaków na kluski np. śląskie. A jeśli macie ochotę na inne potrawy z tego warzywa, sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę z mięsem mielonym albo patent ziemniaki po szwedzku. Będziecie zadowoleni.
Źródło: YT/Moja kuchnia Tanja