Smakosze.pl

YT/Moja kuchnia Tanja

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.

Ziemniaki bez tajemnic? Niekoneicznie

Są tanie, zdrowe i dają wiele możliwości. Ziemniaki w kuchni ma chyba każdy, a jeśli nie to za chwilę może się to zmienić. O ile potraw z tym warzywem robiłam już mnóstwo, to bardzo rzadko decyduję się na klasyczny polski obiad z ziemniakami, kotletem i surówką. Powód? Nie chce mi się gotować skrobiowego dodatku.

Wideo, do którego dotarłam, znacznie ułatwi mi bardziej tradycyjne gotowanie. Autorka kanału YouTube Moja kuchnia Tanja pokazała jak ziemniaczany dodatek mieć zawsze pod ręką. Jej metoda mnie zachwyciła. Dlaczego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Obieranie ziemniaków.jpg
YT/Moja kuchnia Tanja
Kuchenne Rewolucje ustawione

Sprawdził czy degustacje w Kuchennych Rewolucjach są ustawione. Nie mieści się w głowie, co wyszło na jaw

CZYTAJ DALEJ

Smaczne ziemniaki do obiadu w chwilę

Gdyby gotowanie ziemniaków „na bieżąco” nie wymagało tyle czasu, częściej bym je jadała. Za sprawą twórczyni odpowiedzialnej za kanał YouTube Moja kuchnia Tanja będzie to możliwe bez wielkiego wysiłku.

Kobieta pokazała bowiem jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu w słoikach. Wystarczy kilka czynności. Na filmie zobaczyłam, że wystarczy oczyścić warzywo, wymoczyć je przez 20 minut w zimnej wodzie, pokroić i oprószyć solą. Ziemniaki w tej postaci muszą już tylko trafić do słoików i zostać poddane obróbce.

Zakręcone naczynia kobieta umieszczała w garnku wyłożonym ściereczką i wlewała zimną wodę do 3/4 ich wysokości, po czym gotowała całość przez 90 minut, od momentu, gdy płyn zawrzał.

Takie weki jej zdaniem po ostudzeniu można trzymać w spiżarce przez 5 lat. U mnie tyle raczej nie wytrzymają, bo wyszły bardzo smaczne, ale wierzę, że mogłabym o nich zapomnieć i wyciągnąć w kryzysowej sytuacji.

Jak wykorzystać ziemniaki ze słoika?

Smak wyrobu niczym nie różni się od dopiero co ugotowanych i ostudzonych bulw. Wystarczy więc lekko je podgrzać i dodać co tylko nam pasuje — mięsny gulasz, dowolne kotlety albo inne duszone warzywa i ugotowane strączki.

Można też pokusić się o przerobienie takich ziemniaków na kluski np. śląskie . A jeśli macie ochotę na inne potrawy z tego warzywa, sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę z mięsem mielonym albo patent ziemniaki po szwedzku . Będziecie zadowoleni.

Pakowanie ziemniaków do słoików.jpg
YT/Moja kuchnia Tanja

Źródło: YT/Moja kuchnia Tanja

Parówka pod mikroskopem

Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze

CZYTAJ DALEJ
Bigos z chrzanem

Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >