Smakosze.pl Przepisy Jesienny kompot bez dodatku cukru. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Fot. Canva/Africa Images

Jesienny kompot bez dodatku cukru. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

3 października 2024

Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.

Jesienny kompot

Z odejściem lata nadchodzi czas kompotów . Te ni to desery, ni napoje, nie tylko zaspokajają mały głód i gaszą pragnienie. Pomagają też – jak w tym przypadku – zadbać o organizm w okresie jesiennych chłodów.

Oprócz typowych dla kompotu owoców spotykamy tu przyprawy, które przygotują nas – i psychicznie, i fizycznie – na nadchodzącą zimę. Rozgrzewające goździki i imbir to nie tylko przyprawy. To także wsparcie w walce z infekcjami.

gotowanie kompotu z jabłek

Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

Kompot na odporność

Gotowanie to najbardziej oszczędna technika kulinarna . W końcu zjadamy lub wypijamy wszystko, co wodzie oddają gotowane produkty. Dlatego dzięki takiemu przepisowi oszczędzamy mnóstwo przeciwzapalnych właściwości przypraw, a także smaku jabłek czy gruszek.

Składniki

  • 1 jabłko
  • 250 g śliwek
  • Ok. 25 g imbiru
  • Mała garść goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 ziarenko kardamonu
  • Sok z ½ cytryny

Ugotuj jesienny kompot

W garnku gotujemy 2 l wody . Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki, a z jabłek, bez obierania, wykrawamy ogryzki. Imbir obieramy – najłatwiej łyżeczką lub nożem stołowym – i kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów.

Owoce i przyprawy wrzucamy do gotującej się wody . Jedynie sok z cytryny odkładamy i dodajemy go pod koniec gotowania. K ompot warzymy przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Podajemy w zimne jesienne dni na ciepło, a w ciepłe – z lodem i plasterkiem cytryny.

Wypróbuj też przepisy na pączki dyniowe i chleb gryczany .

kompot w dzbanku

Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy