Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb jest lepszy niż z piekarni, bez drożdży i mąki. Nie uwierzysz z czego jest zrobiony
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.10.2024 09:52

Ten chleb jest lepszy niż z piekarni, bez drożdży i mąki. Nie uwierzysz z czego jest zrobiony

chleb
Fot. Canva/dsmoulton

Oto niezwykle prosty przepis na chleb z bardzo nietypowego składnika. Choć nie zawiera ani grama mąki, wyglądem do złudzenia przypomina klasyczny bochenek kupiony w piekarni. Co innego smakiem – tutaj czujemy raczej lubianą kaszę.

Chleb z kaszy gryczanej

Chleby bez mąki to dziś duża kategoria pieczywa. Klasyczną mąkę, efekt mielenia ziaren zbóż, zastąpić można na kilka sposobów. Często są to np. orzechy, ale kiedy indziej – kasze.

Kasza to w końcu też produkt zbożowy, tylko inaczej przygotowany. Nie zawiera glutenu, a to dziś dobry argument na jej rzecz u coraz większzej grupy ludzi. Dziś przygotowujemy więc chleb składający się wyłącznie z kaszy gryczanej.

chleb z gryki

Przenigdy nie dodawaj ich do grzybów. Zepsują całe danie

Chleb bez drożdży

Wydaje się aż dziwne, że chleb z kaszy gryczanej bez drożdży tak ładnie wyrasta, że wyglądem do złudzenia przypomina pełnoziarniste pieczywo razowe. Warto tylko uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie takiego chleba wymaga dwukrotnego wyrastania przez kilkanaście godzin.

Składniki

  • 400 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • Ulubione przyprawy

Chleb bez mąki

Kaszę gryczaną przekładamy do miski i dodajemy sól. Zalewamy wodą tak, by powierzchnia cieczy znajdowała się ok. 2 cm nad powierzchnią kaszy. Odstawiamy na dobę, aż kasza wypije tyle wody, ile zdoła.

Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, który zebrany jest nad powierzchnią masy. Resztę posypujemy ulubionymi przyprawami. Blenderem miksujemy kaszę na dość gładką masę. Dobrze jest nie robić tego zbyt dokładnie, wtedy chleb będzie miał przyjemną fakturę.

Ciasto na chleb przelewamy do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 12 godzin. Kasza powinna urosnąć i przeschnąć.

Chleb pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu studzimy na kratce. Kroimy po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na galaretkę z cukrem jak w PRL-u i surówkę z ogórków kiszonych.

chleb gryczany