Smakosze.pl Dieta Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb
canva/DAPA Images

Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

29 października 2023

Ryby są ważnym elementem diety. Jeden z gatunków dostępnych w Polsce jest mało znany, a wyjątkowo cenny. Na liście zalet jest między innymi wysoka zawartość cynku, a to dopiero jej początek. Dowiedzieliśmy się jak najlepiej go podawać.

Ryba, którą powinien jeść każdy

Wiele osób unika jedzenia ryb ze względu na ich nieciekawy smak czy zapach. Niektórzy kierują się ceną, wybierając niekoniecznie najzdrowsze opcje takie jak panga, tilapia czy ryba maślana.

Najcenniejsza polska ryba nie jest ani najtańsza, ani też tak droga, by nie dało się jej od czasu do czasu kupić. Choć znaleźć można ją przede wszystkim na Mazurach, w innych regionach kraju też mamy szanse na nią trafić. Warto się zainteresować, bo jest bogata w witaminy i minerały.

Ryba cenna w diecie.jpg
canva/ildipapp
Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych

Co kryje się w zdrowej rybie?

Głównym powodem sięgania po ryby jest dostarczanie kwasów omega-3. Dorszowate, do których należy miętus — jedna z najcenniejszych ryb — są świetnym źródłem tego składnika. W 100 g filetu znajdziemy też aż 19 g łatwo przyswajalnego białka oraz znaczne ilości witamin z grupy B, witaminy D i E.

Nie można pominąć również wysokiej zawartości pierwiastków takich jak selen, żelazo, potas czy cynk. Odgrywają one istotną rolę m.in. w budowaniu kości, regulacji układu nerwowego i zwiększaniu odporności. Warto zatem włączyć miętusa do diety.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak podawać miętusa?

Ryby najwięcej cennych składników zachowują, gdy upieczemy je lub ugotujemy na parze. Smażenie w panierce, choć daje smaczne rezultaty, nie jest zdrowe. Danie staje się ciężej strawne, a znaczna część kwasów omega-3 ulega utlenianiu , co sprawia, że przestają być cenne dla naszego organizmu.

Z tego względu warto pokusić się o przygotowanie filetów w piekarniku wraz z warzywami . Dobrym pomysłem będzie też sięgnięcie po inną zdrową rybę — sardynkę . Jak przekonuje dietetyk, nawet ta z puszki będzie dla nas wartościowa.

Pieczona ryba jest zdrowa.jpg
canva/alisafarov
To najprostszy przepis na sernik, jaki znam. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje
Mój dziadek nie robił bigosu w garnku. Jego metoda słynęła w całej rodzinie, w końcu zdobyłam przepis
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy