Smakosze.pl Przepisy Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl
shutterstock / Ryco Montefont

Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl

10 lutego 2024

W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.

Panierowane schabowe

Kotlet schabowy to potomek sznycla po wiedeńsku. To po nim odziedziczył złocistobrązowy kolor skóry. Chrupiąca bułczana panierka to znak rozpoznawczy jednego z najbardziej tradycyjnych polskich dań.

Ale w tym przepisie zrywamy nieco z tą tradycją, okazując jej zarazem należny jej szacunek. Panierka staje się tu bogatsza i w smaku, i w strukturze, mięsista, a także zdrowsza dzięki dodatkowi warzyw.

panierowany kotlet
fot. Canva
W postne dni robię pyszną zapiekankę z makaronem. Klasyk kuchni żydowskiej świetnie nadaje się na Środę Popielcową

Kotlety schabowe w cebulowej panierce

Zazwyczaj składnikami panierki są jajko, mąka i bułka tarta, w których obtaczamy mięso kolejno. Żeby uzyskać naszą cebulową otoczkę, musimy z mąki i jajek zrobić ciasto . Nadmiar panierki można usmażyć jako cebulowe placuszki.

Składniki

Na cztery kotlety schabowe potrzeba:

  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • Duży ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Cebulowa panierka do schabowych

Jajko rozbijamy w misce i mieszamy z majonezem . Dodajemy przyprawy. Cebulę i ząbek czosnku ścieramy na tarce o gęstych okach. Łączymy je z jajecznym ciastem i dokładnie rozprowadzamy.

Rozbite kotlety schabowe obtaczamy dokładnie w cebulowej panierce i kładziemy na natłuszczoną rozgrzaną patelnię. Smażymy na złociście z obu stron i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na soczyste uda z indyka i wołowy bogracz .

kotlety w panierce
fot. Canva
Soczyste udo indyka pieczone w brytfannie smakuje obłędnie. Ten indyk nigdy nie będzie suchy
Przenigdy nie jedz zielonkawych ziemniaków. Konsekwencje mogą być bardzo poważne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy