W postne dni robię pyszną zapiekankę z makaronem. Klasyk kuchni żydowskiej świetnie nadaje się na Środę Popielcową
Niebawem Wielki Post. W rozpoczynającą go Środę Popielcową katolików obowiązuje post ścisły. Co jeść, żeby tego dnia nasze menu nie było monotonne? Na pomoc przychodzi słynne danie kuchni żydowskiej. Jest pyszne, oryginalne i… postne.
Zapiekanka idealna na okres postu
Jak co roku w Środę Popielcową zamierzam zrobić zapiekankę, która oryginalnie pochodzi z tradycji kuchni żydowskiej. Jest niesamowita w smaku, a brak mięsa w niczym nie przeszkadza.
Jej głównym składnikiem jest makaron, który nadaje daniu sytości. Nikt, nawet w postne dni, nie wyjdzie od ciebie głodny. Prostota i koncentracja smaku są w tej zapiekance legendarne.
Dlaczego wyjmujemy liście laurowe z potraw? Powód zaskakuje niemal każdegoCo będzie ci potrzebne?
Do przygotowania tej zapiekanki nie będziesz potrzebowała wielu składników. Robi się ją bardzo prosto, choć przyrządzanie lokszn kugel, bo tak w jidysz nazywa się to danie, jest jedną z legendarnych umiejętności pań domu w tradycyjnych żydowskich rodzinach. Z drugiej strony – co mogłoby się tu nie udać? Zobacz sama, jakie to łatwe.
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 3 jajka
- 50 g masła
- 100 g parmezanu
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Przepis na postną zapiekankę
Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Gotuj do osiągnięcia miękkości według przepisu na opakowaniu. Do miski wbij jajka. Wsyp po łyżeczce soli, pieprzu oraz granulowanego czosnku, wymieszaj.
Dodaj makaron do jajek i wymieszaj jeszcze raz. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Rozłóż równomiernie. Przykryj pokrojonym w cieniutkie plasterki masłem. Opcjonalnie – możesz na wierzch nasypać trochę bułki tartej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Gotową zapiekankę nieco przestudź, krój na kawałki i częstuj gości oraz domowników. Z całą pewnością będzie im smakowało. Pamiętaj, że istnieje także wersja na słodko – z cukrem i rodzynkami. Sprawdź, jak zrobić deser z wafli oraz dowiedz się, dlaczego należy unikać zielonych ziemniaków.