Soczyste udo indyka pieczone w brytfannie smakuje obłędnie. Ten indyk nigdy nie będzie suchy
Dzięki tej metodzie twój indyk już nigdy nie wyjdzie suchy. Rodzina będzie prosiła, abyś robiła je częściej. Wszystko za sprawą pieczenia w brytfannie.
Alternatywa dla kurczaka
Indyk to praktycznie jedyny konkurent kurczaka. Jest bardzo do niego podobny w smaku, ale dużo lepiej wypada pod względem zdrowotnym. Co więcej – jest niezwykle wydajny. Za stosunkowo niewielką cenę masz obiad dla całej rodziny. Mięso z indyka jednak dość łatwo przesuszyć.
Unikałem przygotowania dań z indyka, właśnie dlatego, że parę razy go przesuszyłem. Pewnego dnia znalazłem jednak sposób jak zrobić go dobrze. Udało się. Rozwiązaniem okazało się pieczenie go w brytfannie oraz marynowanie mięsa. Sprawdź, jak to zrobić, smaczny indyk powinien udać się też tobie.
Na promocji w Biedronce kupiłem łopatkę za 8,49 zł. Teraz za 20 zł mam obfity obiad dla całej rodzinyCzy coś oprócz indyka będzie potrzebne?
Oprócz świeżego uda z indyka, będziesz potrzebować jedynie przypraw. To dzięki nim i długiemu marynowaniu to mięso tak obłędnie i soczyście smakuje. Zerknij, co będzie ci potrzebne i ruszaj do sprawdzonego sklepu po mięso. Podobny przepis znajdziesz na kanale Gotuj to sam!!!, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- około 1,5 kilogramowe udo z indyka
- 100 ml wody
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- mielony imbir
- mielona kolendra
- mielony tymianek
- sól
Przepis na soczystego indyka
Zacznij od umycia i wystarcza mięsa. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Do małej miseczki wlej oliwę. Przez praskę wyciśnij ząbki czosnku i dodaj do oliwy.
Wsyp do miseczki odrobinę ostrego pieprzu cayenne oraz łyżeczkę czerwonej papryki, imbiru, kolendry i tymianku. Wlej wodę i dodaj odrobinę soli. Marynatę dokładnie wymieszaj.
Następnie polej nią mięso, a później dokładnie je natrzyj. Mięso odstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Tylko to spowoduje, że mięso naprawdę będzie smaczne.
Po zamarynowaniu piecz przez pierwsze 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz już tylko przez 30 minut. Gotowe mięso z chrupiącą skórką podawaj z ziemniaki i twoją ulubioną surówką. Prawda, że niesamowicie pachnie? Sprawdź, co zdenerwowało księdza w tym kontrowersyjnym lokalu oraz dowiedz się, dlaczego należy wyciągać liść laurowy z potraw.