Smakosze.pl Przepisy Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki
YouTube/@Schnell Lecker Kochen

Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki

19 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Świeży i pachnący chleb jest, czymś, co uwielbiamy. Nawet zwykłe kanapki smakują z nim wybornie. Tylko jak mieć, codziennie rano świeży i chrupiący bochenek chleba? Po prostu upiecz go sama z tym przepisem.

Chrupki chleb, czyli świeży

Chrupiąca skórka i miękkość w środku świadczy o tym, że chleb jest świeży i dobrze wypieczony. To właśnie gwarantuje jego smak. Z czym jemy pieczywo, jest już kwestią drugorzędną. Dobry wypiek obroni się nawet z samym masłem.

Kupując chleb, zwracaj na to uwagę. Poczekaj, co ja mówię. Od teraz nie będziesz musiała, o tym myśleć. Twój własnoręcznie wykonany chleb zawsze będzie świeży i chrupiący.

przesiewanie mąki.jpg
Canva/@12521104
Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać

Co będzie potrzebne do zrobienia chleba?

Ten niewymagający specjalnych umiejętności przepis, nie wymaga także zbyt wielu składników. Powinnaś mieć je w swojej kuchni, przez co zawsze możesz upiec ten chleb. Podobny przepis znajdziesz na kanale Schnell Lecker Kochen.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 15 g suchych drożdży
  • 30 ml oliwy
  • 1 żółtko

Jak zrobić chrupiący chleb w domu?

Przygotowanie ciasta na chleb zacznij od przesiania mąki. Następnie mleko lekko podgrze j i wlej do miski. Dolej wodę oraz dodaj cukier, sól i suche drożdże . Dokładnie wymieszaj składniki, aby te sypkie mogły się rozpuścić.

Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodaj oliwę i zagnieć na jednolitą i sprężystą konsystencję. Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłym miejscy na około godzinę, aby ciasto wyrosło .

Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i przełóż je na stolnicę. Podziel na pół i uformuj dwa równe bochenki chleba . Blachę wyłóż papierem do pieczenia i dopiero wtedy przełóż uformowane ciasto. Do małej miski wbij żółtko i dolej odrobinę mleka . Wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj przyszłe pieczywo.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni . Włóż surowe ciasto i piecz przez około 25-30 minut . Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Potem tylko krój na kromki i zajadaj. Sprawdź, jak inaczej przyrządzić kotlety schabowe oraz jak przygotować babciny deser .

żółtko.jpg
Canva/@vinicef
W Dino powariowali, zaczęło się właśnie dziś. Lepiej się pośpiesz, jest mało czasu
Biorę kilka składników, zawijam w papier i wrzucam na patelnię. Po chwili mam pyszny obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy