Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.01.2024 13:30

Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend

mięso schabowe
YouTube/@Fleisch Rezepte von Irma

Schab znamy wszyscy. Można powiedzieć, że kotlet z tego mięsa, jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Ten przepis sprawi, że tradycyjny schabowy nie będzie nudny.

Niezwykłe kotlety ze schabu

Jesteś pewnie znudzona rozbijaniem schabu i smażeniem. Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie. Co prawda bez tłuczenia się nie obejdzie, ale kuchnia z całą pewnością nie przesiąknie tłuszczem. Musisz tego spróbować. Smak i dodatki zaskakują.

Obiad przygotowany w ten sposób starczy nawet na cały weekend. Nie raz go robiłem i za każdym razem wychodził fantastycznie. W dalszej części tekstu znajdziesz listę składników oraz sposób przygotowania.

rozbity schabowy.jpg
Canva/@Cleardesign1
W życiu nie jadłem tak dobrych drożdżówek. Jak ja się cieszę, że znalazłem ten przepis

Co jeszcze oprócz dobrego mięsa?

Poza świeżym schabem nie potrzebujesz wiele, aby przyrządzić smakowity obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale Fleisch Rezepte von Irma. 

Składniki:

  • 800 g mięsa schabowego
  • 200 g sera gouda
  • 4 duże cebule
  • 1 puszka ananasa 
  • 2-3 pomidory
  • olej
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić schab w piekarniku?

Zacznij od pokrojeni schabu na grube kotlety, a następnie je rozbij na grubość od 1 do 1,5 centymetra. Dopraw z dwóch stron pieprzem i solą. Weź cebule i posiekaj je w cienkie piórka. 

Po blaszce rozprowadź olej i poukładaj na nią cebulę. Musi być jej na tyle dużo, aby tworzyła grubą warstwę. Dopiero na nią poukładaj doprawione mięso. Odsącz ananasa i pokrój w grubą kostkę. Ułóż go na każdym kotlecie. 

Następnie dokładnie umyj pomidory i pokój je w grubsze plastry. Ułóż po około 3 plasterki na każdym kawałku mięsa

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim kotlety. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem sprawdź, czy mięso nie jest surowe i obiad gotowy. Przeczytaj, na jaki produkt w Auchan uważać oraz jak zrobić najlepszą surówkę do obiadu.

krojenie pomidora.jpg
Canva/@milanphoto