Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
Schab znamy wszyscy. Można powiedzieć, że kotlet z tego mięsa, jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Ten przepis sprawi, że tradycyjny schabowy nie będzie nudny.
Niezwykłe kotlety ze schabu
Jesteś pewnie znudzona rozbijaniem schabu i smażeniem. Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie. Co prawda bez tłuczenia się nie obejdzie, ale kuchnia z całą pewnością nie przesiąknie tłuszczem. Musisz tego spróbować. Smak i dodatki zaskakują.
Obiad przygotowany w ten sposób starczy nawet na cały weekend. Nie raz go robiłem i za każdym razem wychodził fantastycznie. W dalszej części tekstu znajdziesz listę składników oraz sposób przygotowania.
W życiu nie jadłem tak dobrych drożdżówek. Jak ja się cieszę, że znalazłem ten przepisCo jeszcze oprócz dobrego mięsa?
Poza świeżym schabem nie potrzebujesz wiele, aby przyrządzić smakowity obiad. Podobny przepis znajdziesz na kanale Fleisch Rezepte von Irma.
Składniki:
- 800 g mięsa schabowego
- 200 g sera gouda
- 4 duże cebule
- 1 puszka ananasa
- 2-3 pomidory
- olej
- pieprz
- sól
Jak zrobić schab w piekarniku?
Zacznij od pokrojeni schabu na grube kotlety, a następnie je rozbij na grubość od 1 do 1,5 centymetra. Dopraw z dwóch stron pieprzem i solą. Weź cebule i posiekaj je w cienkie piórka.
Po blaszce rozprowadź olej i poukładaj na nią cebulę. Musi być jej na tyle dużo, aby tworzyła grubą warstwę. Dopiero na nią poukładaj doprawione mięso. Odsącz ananasa i pokrój w grubą kostkę. Ułóż go na każdym kotlecie.
Następnie dokładnie umyj pomidory i pokój je w grubsze plastry. Ułóż po około 3 plasterki na każdym kawałku mięsa.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp nim kotlety. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem sprawdź, czy mięso nie jest surowe i obiad gotowy. Przeczytaj, na jaki produkt w Auchan uważać oraz jak zrobić najlepszą surówkę do obiadu.