Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.01.2024 17:06

Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne

ciastko ryżowe z jabłkami
fot. youtube.com/@szefowakuchni

Ten przepis wraca nas do czasów, kiedy desery wymagały kreatywności. Odpłacały się za to pysznym smakiem, który dziś dodatkowo wzmacnia nutka nostalgii. Ciasto ryżowe z jabłkami to prawdziwa podróż w przeszłość.

Ciasto ryżowe

Gotowanie ryżu na mleku wielu z nas nie kojarzy się zbyt dobrze. Starszych cofa wspomnieniami do czasów przedszkolnych i ich utrapienia – zup mlecznych. Młodsi mogą wyobrażać sobie taką kombinację jako mdłą i pozbawioną wdzięku.

Ale w tym babcinym przepisie masa ryżowa ugotowana w mleku stanowi bazę dla prostej i pysznej kompozycji smaków. Robimy z niej ciasto, które następnie zestawiamy z kwaskowo-przyprawowym smakiem masy jabłecznej. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

smażone jabłka
fot. youtube.com/@szefowakuchni
Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę

Jabłecznik na cieście ryżowym

Nasz przepis do posłodzenia masy ryżowej proponuje cukier demerara – brązowy, nierafinowany i głęboki w smaku. Należy go dodać podczas duszenia jabłek. Ale Szefowa kuchni, kanał, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje inną metodę. Zamiast brązowego cukru używamy białego, który karmelizujemy na patelni przed dodaniem jabłek. To dobry sposób w sytuacji, kiedy nie mamy brązowego cukru.

Składniki

  • ½ l mleka
  • 0,2 kg ryżu
  • 150 g śmietany 18%
  • 75 g cukru demerara
  • 1 kg jabłek granny smith (lub innych kwaskowych)
  • 50 g masła
  • Łyżeczka cynamonu
  • 60 g cukru pudru
  • Łyżeczka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej

Przygotowjemy ciasto ryżowe z jabłkami

W rondelku zagotowujemy mleko, wrzucamy ryż, połowę cukru i połowę masła. Gotujemy ryż do miękkości.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Wrzucamy jabłka i dusimy, dodając resztę cukru i łyżeczkę cynamonu. Trzymamy na ogniu ok. 15 minut, w miarę potrzeby podlewając odrobiną wody.

Ze śmietany, cukru pudru i aromatu waniliowego przygotowujemy gładką masę.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wkładamy połowę masy ryżowej. Na nią nakładamy duszoną masę jabłeczną, a następnie drugą połowę ryżu. Na wierzch rozprowadzamy masę śmietanową. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypujemy cynamonem.

Wypróbuj też przepis na nadziewane słodkie bułki i nietypowe rogaliki na tłusty czwartek.

masa jabłkowa
fot. youtube.com/@szefowakuchni