Już nie smażę jajecznicy na oleju i na maśle. Ten patent jest 100 razy lepszy
Pyszną jajecznicę można zrobić na wiele sposobów. Wcale nie będzie potrzebne masło czy olej. Prostą technikę poznałam niedawno, a moi bliscy od razu zachwycili się tak lekkim śniadaniem.
Jajecznica bywa różna
Kultowa śniadaniowa potrawa w każdym domu powstaje inaczej. Z dzieciństwa pamiętam ciężkie od masła i w mojej opinii zdecydowanie zbyt płynne jajka robione przez moją babcię. Sama potem lubiłam wysmażyć je niemal na wiór.
Mój mąż z kolei był zwolennikiem przyrządzania potrawy z dodatkiem mleka. Odkąd jednak staramy się jeść zdrowiej, przyrządzam danie zupełnie inaczej. Patent wcale nie jest trudny i każdy jest w stanie opanować go do perfekcji.
Jajecznica smaczniejsza niż kiedykolwiek
Lekka i niesamowicie smaczna jajecznica powstanie tylko na parze. Nie obciąży jej dodany olej czy masło. Przy okazji uzyskamy bardzo delikatną konsystencję kurzego nabiału. Tak smacznego śniadania dawno nie jedliście.
Składniki na 1 porcję:
- 2 duże jajka „zerówki”
- 1 łyżeczka wody
- sól i pieprz w ilości do smaku
Wiele nie potrzeba by usmażyć dobrą jajecznicę. Sekretem lekkości potrawy jest technika jej przyrządzania. Przekonajcie się sami, czytając opis dostępny w dalszej części artykułu.
Jak zrobić jajecznicę? Przyrządzona na parze smakuje świetnie
Zaczynam od oddzielenia białek od żółtek. Jasną część jajka roztrzepuję z wodą i odrobiną soli. W niewielkim rondlu zagotowuję porcję wody.
Nad wrzątkiem umieszczam naczynie z białkiem i podgrzewam, aż się zetnie. Wtedy dodaję roztrzepane widelcem żółtka. Gdy i one staną się zwarte, przenoszę potrawę na talerz.
Jak podać lekką jajecznicę?
Obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy zawsze będzie świeże pieczywo. Warto postawić na pełnoziarniste, które zagwarantuje nam sytość na dłużej. Jajecznicę można też posypać ulubioną zieleniną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Sprawdźcie koniecznie pyszny wariant z kurkami — jesień to najlepszy czas na jej przygotowanie. Być może skusi was też bogata w smaki jajecznica po turecku .