Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.07.2022 08:55

Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas

Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas
canva/photosimysia

Manemen, czyli jajecznica po turecku jest doskonałym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza latem, kiedy cieszymy się smakiem świeżych, dojrzałych, wygrzanych w słońcu warzyw. Jajecznica z papryką, pomidorem i cebulą będzie absolutnym hitem na Twoim stole.

Jajecznica po turecku to rewelacyjne śniadanie dla całej rodziny. Jest smaczna, bardzo pożywna i lekka, doda nam energii na cały poranek, ale nie będziemy czuć się po niej ciężko. Moim zdaniem manemem jest jedną z lepszych wersji podania jajek na śniadanie.

Do jajecznicy po turecku dodaj również posiekaną natkę pietruszki, która doda lekkości i świeżości całej potrawie. Manemen podaje się również z pokruszonym serem feta. Jeśli również chcesz dodać ser do jajecznicy, nie sól jej za bardzo wcześniej, żeby jej nie przesolić.

Pamiętaj, że najsmaczniejszą jajecznicę przygotujesz wyłącznie ze świeżych jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Jajka od takich kurek są duże, a jajecznica ma piękny, żółty kolor. Jajka marketowe zwykle pochodzą z chowu klatkowego, te jajka są blade i nie mają już takiego smaku.

Przepis na jajecznicę po turecku

Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 jajek

  • pół cebuli czerwonej lub 1 mała

  • mała papryka czerwona

  • słodki, dojrzały pomidor

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • 2 łyżeczki oleju

  • pokruszony ser feta do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić jajecznicę po turecku?

Paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Gdy zacznie robić się miękka, dodaj łyżkę masła, posiekaną cebulę i smaż, aż cebula się zeszkli. W tym czasie pokrój pomidora, posiekaj natkę pietruszki.

Na patelnię dodaj pomidora i smaż jeszcze przez chwilę, następnie wbij jajka, całość oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i smaż na wolnym ogniu, aż jajka się zetną. Jajecznicę przełóż na talerze, możesz posypać ją pokruszonym serem feta i koniecznie posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Spróbuj również śniadania rodem z Bliskiego Wschodu. Szakszuka, bo o niej mowa, to jajka sadzone na pomidorach i papryce. Całe danie doprawione harrisą smakuje fenomenalnie. Z jajek przygotujesz również pyszny omlet- tu poznasz przepis na puszysty omlet z szynką, idealny na śniadanie.

Jajecznica po turecku z papryką i serem feta
canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie.pl