Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta zupa biję na głowę pomidorówkę i ogórkową. Nie uwierzysz, jaki owoc do niej dodaję

Ta zupa biję na głowę pomidorówkę i ogórkową. Nie uwierzysz, jaki owoc do niej dodaję

Zupa pietruszkowa z gruszką
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Zupy nie muszą być przygotowywane jedynie z warzyw. Serwowane w postaci kremu dania można wzbogacić o owoce, dodając im tym samym nieco słodyczy. W moim ulubionym jesiennym przepisie nie może zabraknąć jednego sezonowego produktu. Ten smak bije na głowę najlepiej przyrządzone klasyki.
 

Owoce pasują do zup

Choć zupa owocowa kojarzy się raczej z daniem przypominającym kompot z makaronem, nie musimy ograniczać wykorzystania słodkich sezonowych produktów jedynie do deserów. Jakiś czas temu odkryłam, że dodatek owoców potrafi znacznie uatrakcyjnić smak zup kremów.

Od tamtej pory nie powstrzymuję się przed eksperymentami i co jakiś czas łączę moje ulubione warzywa z owocami, które akurat są w sezonie. W myśl zasady, że skoro są dostępne w tej samej porze roku, to muszą do siebie pasować. W ten sposób powstał przepis, który wam dziś wyjawiam.

Siekanie pietruszki na zupę krem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Lewandowska wrzuca do kawy aż 5 przypraw. Powód budzi ogromne zaskoczenie

Znakomita zupa pietruszkowa z gruszką

Połączenie delikatnego w smaku korzenia pietruszki i soczystej, słodkiej gruszki jest strzałem w dziesiątkę. Ich smak przełamiemy odrobiną czosnku, imbiru i kokosowego mleczka, które dodatkowo nada potrawie bardzo przyjemnej konsystencji. Nawet sceptycy będą zachwyceni.

Składniki:

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 3 dość spore ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3 nie za duże gruszki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Dobór produktów do wykonania tej zupy może nie być oczywisty dla kogoś, kto raczej wybiera smaki kuchni polskiej, lecz naprawdę warto się skusić. Wykonanie opisuję w dalszej części artykułu. Jest bardzo proste.

Jak zrobić zupę krem z pietruszki? Dodajcie gruszkę

Zaczynam od obrania pietruszki i ziemniaków. Opłukane warzywa kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce, a czosnek siekam. Oba składniki podsmażam przez chwilę na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek.

Dodaję rozdrobnione wcześniej warzywa. Smażę około 10 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość naczynia. W międzyczasie obieram gruszki i kroję je drobno. Wrzucam na patelnię i kontynuuję smażenie przez kilka minut.

Teraz wlewam bulion i gotuję do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodaję mleko kokosowe i podgrzewam jeszcze przez chwilę. Zupę blenduję na gładki krem i doprawiam do smaku pieprzem oraz solą.

Jak podawać zupę krem z gruszką?

Świetnym dodatkiem będzie chrupiący boczek z patelni. Zupa jest jednak wegańska i jeżeli chcemy, aby taka pozostała, można do niej wrzucić ugotowaną ciecierzycę z puszki lub dodać roślinny zamiennik mięsnego rarytasu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Sprawdźcie koniecznie sycącą pomidorową z dodatkiem czerwonej soczewicy. Być może skusi was też pyszny krem z pora.

Gotowanie warzyw na zupę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko