Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Karkówka marynowana Strzelczyka jest znakomita. Kucharz dobrał kilka przypraw i połączył je z jednym mlecznym produktem, uzyskując znakomitą marynatę. Dzięki niej mięso wychodzi kruche i soczyste. Musicie spróbować.
Prosty sposób na pyszną karkówką
Marynowanie mięsa jest najlepszym sposobem na nadanie mu smaku. Strzelczyk wie o tym doskonale i właśnie dlatego kawałki karkówki zanurzył w jogurcie naturalnym połączonym z aromatycznymi przyprawami. Uzyskał fantastyczne danie.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 100 g jogurtu naturalny
- 75 g majonezu
- pół cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki płatków chili
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatkowo:
- 1 szklanka ryżu
- 500 ml wody
- 2 łyżki mieszanki curry
- 2-3 średnie pomidory
- 1 drobna cebula
- natka pietruszki
- szczypta soli
Przypraw trzeba nieco zgromadzić, ale warto wykonać tę marynatę do karkówki. Cały proces przygotowania opisuję w dalszej części artykułu. Sprawdźcie koniecznie.
Jak zrobić pyszną karkówkę? Strzelczyk postawił na marynatę
Zaczynamy od roztarcia w moździerzu wszystkich przypraw i połączenia ich z jogurtem. Oczyszczoną karkówkę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Kawałki zanurzamy w przygotowanej marynacie.
Przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by przeszła smakiem. Po tym czasie zapiekamy ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej 80 minut. W połowie tego czasu mieszamy mięso.
Jak podać karkówkę w marynacie?
Strzelczyk serwuje mięso z dodatkiem ryżu gotowanego z curry. Przyrządza go przez kwadrans z dodatkiem mieszanki przypraw. Sieka też pomidory, natkę pietruszki i cebulkę, uzyskując prostą sałatkę o wyrazistym smaku.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Oprócz karkówki polecamy też jego pyszne gołąbki . Spróbujcie także wybitnych knedli ze śliwkami i sosem cynamonowym .
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA