Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.10.2023 17:57

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę

żółtka
Canva/swiP_CRO

Jajka są lubianym i ważnym elementem naszej diety. Gotujemy ja na miękko, na twardo i robimy z nich jajecznicę. Jednak czy zastanawiamy się nad kolorem żółtka? Okazuje się, że to kwestia, na którą warto zwrócić uwagę. Wyjaśniamy, dlaczego to tak istotne. 

Kolor żółtka, czyli co oznacza?

Zwykle zwracamy uwagę na świeżość jajka i na to skąd jajka pochodzą. Czy są z chowu klatkowego, czy od kury z wolnego wybiegu. Jajka chętnie przyrządzamy na śniadanie, ale podajemy je też na obiad. Trafiają do ciast i deserów.

Wiemy, że jajka są skarbnicą witamin i minerałów. Ich jedzenie dostarcza nam witamin: A, D, B12 i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki jedzeniu jajek może poprawić się nam nastrój i możemy zapobiec chorobom układu krążenia. Jednak, czy zastanawiamy się nad kolorem żółtek?

żółtka
Canva/zhekos
To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania

Czy kolor żółtka ma znaczenie?

Żółtka mogą mieć bladożółty kolor, ale też intensywnie pomarańczowy. Z czego wynika taka rozbieżność? Czy kolory żółtek mają znaczenie dla wartości odżywczej jajka i dla naszego zdrowia? Takie pytania mogą się rodzić w naszych głowach. 

Jak się okazuje, kolor żółtka może różnić się w zależności od tego skąd pochodzi. Barwa żółtka zależy od pokarmu, którym była karmiona kura. Warto wiedzieć, że dieta kury jest bardzo różnorodna. Kura zjada warzywa, zboża i kukurydzę. Taką dietę mają zwykle kury z wolnego wybiegu. 

Dieta kury, a kolor żółtka

Jednak jajka, które czasem kupujemy w supermarketach, pochodzą od kur z ferm przemysłowych. Tam dieta nie jest już niestety tak urozmaicona. Kury dostają właściwie tylko ziarno. Taki pokarm ma wpływ na kolor żółtka, które będzie miało jasną barwę. Natomiast żółtka o ciemniejszym odcieniu świadczą o tym, że pochodzą od kur, które miały urozmaiconą dietę. 

Dostawały, ziarna, warzywa i kukurydzę. Tym samym takie jajka są bardziej wartościowe. Mają też więcej witaminy A, która wpływa na stan naszych oczu i kości.  Zawierają też więcej witaminy E, która wspomaga krążenie. Takie jajka dostarczą nam też więcej kwasów omega-3 i będą miały mniej cholesterolu. Dlatego właśnie warto sięgać po jajka od kur z wolnego wybiegu. Pisaliśmy o obiedzie z jajek i makaronu. Podawaliśmy też patent na przekąskę z jajek i pomidorów. 

żółtko
Canva/ipuwadol

Źródło: genialne.pl