Smakosze.pl

YouTube/@Przepiski

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania

2 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy chcecie poznać przepis na pyszne i najprostsze ciasto ze śliwkami? Jeśli tak, to chętnie się z wami podzielę tą recepturą. Efekt zachwyca, bo ciasto wychodzi wilgotne i rozpływa się w ustach. Zrobicie je szybko bez ucierania i miksowania. 

Śliwki, czyli zrób z nich ciasto

Śliwki to owoce, które kojarzą nam się z jesienią i właśnie teraz smakują najlepiej. Pyszne i soczyste mają wielu wiernych zwolenników. Warto wiedzieć, że te owoce są bardzo zdrowe, mają mnóstwo błonnika i wspierają naszą odporność. To szczególnie ważne u progu jesieni, kiedy wkrótce zacznie się sezon na przeziębienia i infekcje.

Polecamy przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami. Zrobicie je bez miksera i bez ucierania. To smaczne ciasto szybko też zniknie z talerzy. Jest tak pyszne i soczyste, że każdy będzie chciał dostać dokładkę. 

śliwki
Canva/MmeEmil
Surówka z gyrosem

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić najprostsze ciasto ze śliwkami?

Składniki:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek
  • masło
  • cynamon
  • cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zawartość miski dzielimy na 3 części. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy owoce na pół.

Na blachę wsypujemy ⅓ część zawartość z miski. Dodajemy warstwę startego masła, by ciasto wyszło bardziej wilgotne. Teraz kładziemy 2 warstwy śliwek, by ciasto było soczyste. Owoce posypujemy cynamonem. 

Najprostsze ciasto ze śliwkami, czyli jesienny deser

Teraz wsypujemy następną warstwę suchych składników. Dajemy starte masło i kładziemy dwie warstwy śliwek. Sypiemy znów cynamonem i znów sypiemy trzecią warstwę suchych składników. Na nią wykładamy starte masło. 

Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. To ciasto ze śliwkami ciszy się dużym powodzeniem i znika w mgnieniu oka. Jest świetną propozycją na jesienny deser. Pisaliśmy o śliwkowym cieście z patelni. Radziliśmy też, jak zrobić knedle ze śliwkami od Strzelczyka. 

ciasto
YouTube/@Przepiski

Źródło: YouTube/@Przepiski

kluski kładzione

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina

CZYTAJ DALEJ
ziemniaki

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >