Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał swój patent na gołąbki. Jego nadzienie to prawdziwa sensacja
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.05.2023 10:19

Strzelczyk pokazał swój patent na gołąbki. Jego nadzienie to prawdziwa sensacja

Tomasz Strzelczyk gotuje gołąbki
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kto powiedział, że na gołąbki jest tylko jeden sposób? Tomasz Strzelczyk postanowił przewrócić przepis do góry nogami. Z tradycyjnych składników przyrządził całkiem niesztampową faszerowaną kapustę. Zamiast mięsa mielonego użył plastrów wieprzowego schabu.

Niezwykłe gołąbki Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi w jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, uwielbia eksperymentować z polską kuchnią. Nawet klasycznie gołąbki potrafi zmienić w wyjątkową ucztę. Koniecznie sprawdźcie jeden z jego najnowszych pomysłów. Długo nie wrócicie do oklepanej receptury.

Tomasz Strzelczyk do swoich gołąbków nie używa białej kapusty. Zamiast niej stawia na kapustę pekińską. Jest ona delikatniejsza i bardziej krucha, a przy tym idealnie oddaje wiosenny klimat dania.

Za tę wodę zapłacisz fortunę. Bosacka ostrzega wszystkich przed tym zakupem

Przepis na gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 10 liści z kapusty pekińskiej 
  • 10 plastrów schabu 
  • 300g ugotowanego ryżu 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 duze marchewki 
  • 400g boczku w paskach 
  • 150 ml bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz do smaku 
  • w razie potrzeby należy dodać 1 jajko do ryżu
     

Wyśmienite gołąbki od Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Zacznij od sparzenia kapusty na gołąbki. W tym celu odetnij z niej końcówkę od strony głąba. Pojedyncze, największe liście łap w kuchenne szczypce i zanurzaj we wrzącej wodzie. Kiedy po chwili zmiękną, odkładaj je na bok.

Schab do gołąbków według Tomasza Strzelczyka cienko rozbij za pomocą tłuczka. Mięso powinno być niemal przeźroczyste. Następnie poodcinaj z niego białe twarde ścięgna. Tak przygotowany schab przypraw za pomocą soli i pieprzu.

Paprykę do gołąbków pokrój w cienkie słupki. Tak samo postąp z marchewką. Sparzone liście kapusty delikatnie rozbij od strony twardej łodygi.

Zacznij zawijać gołąbki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Na każdy liść kapusty połóż 3 plastry cienko krojonego boczku. Na nim rozłóż warstwę ryżu i przyprawiony plaster mięsa. Na koniec dołóż kilka słupków marchewki i papryki, w razie potrzeby nieco je przytnij na długość.

Wszystkie składniki zawiń w ciasny rulon. Przełóż go na głęboką patelnię lub inne naczynie, dostosowane do użycia w piekarniku. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie plastry mięsa. Jeśli zostaną Ci jakieś warzywa posiekaj je i dorzuć do patelni z gołąbkami.

Pomiędzy ciasno ułożone w patelni gołąbki powciskaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj też przekrojoną na pół główkę czosnku. Całość zalej warzywnym bulionem,  przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 75 minut. Po upływie tego czasu niebanalne gołąbki gotowe są do podania. Parzenie kapusty na gołąbki już nigdy nie sprawi żadnego problemu. Czy da się zastąpić parzenie inną, łatwiejszą czynnością?

pyszne gołąbki.png
Canva / bhofack2

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA