Smakosze.pl Przepisy Karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką
pixabay.com

Karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką

25 marca 2022
Autor tekstu: Strzemp Katarzyna

Karkówka pieczona w papilotach zziemniakami i marchewką ==========================================================

Karkówka – królowa polskiego stołu

Według definicji zgodnej z technologią żywności, karkówka to zasadnicza część tuszy zwierzęcej, np. wieprzowej lub wołowej. Z kolei według tradycji i naszych kulinarnych przyzwyczajeń – to mięso, które od lat króluje na polskim stole. Razem ze schabem, to najczęściej wybierana część mięsa. Karczek jest również najczęściej kupowanym mięsem na grilla – dobrze zamarynowany stek grillowany z warzywami idealnie komponuje się z sosem czosnkowym i dobrym towarzystwem przy biesiadnym stole. Wszechstronność wykorzystania tej części wieprzowiny pozwala na swobodne eksperymentowanie ze smakiem, który w przypadku karczku, jest w dużej mierze zależny od marynaty i dobranych do niej przypraw. Karkówka jest na tyle uniwersalnym mięsem, że idealnie nadaje się na domowej roboty wędliny na kanapki – cienkie plastry, upieczonego karczku w marynacie czosnkowej, podane z chrzanem to prawdziwa uczta dla podniebienia i coś wyjątkowego, co wyróżni nie tylko świąteczny stół.

Nowa odsłona greckiej potrawy Kleftiko

Podstawą Kleftiko jest mięso pieczone z warzywami, gdzie największe znaczenie ma odpowiedni dobór przypraw oraz długi czas pieczenia. Tradycyjnie składniki piecze się w cieście filo – podobnym do ciasta francuskiego, jednak bardziej przypominającym pergamin. To greckie ciasto swoją nazwą oznacza listki (phyllo – liść) i faktycznie je przypomina. Od ciasta francuskiego różni je głównie użycie oliwy i ciepłej wody, które nadają elastyczność.

Karczek pieczony w papilotach z ziemniakami imarchewką


Dziś proponujemy jednogarnkowe danie z karkówki, które będzie pysznym obiadem lub sycącą kolacją oraz polską wariacją Kleftiko. Od tej popularnej, greckiej potrawy różni się użyciem wieprzowiny zamiast baraniny oraz użyciem pergaminu zamiast ciasta filo.

Składniki: • ok. 1 - 1,5 kg karkówki wieprzowej• 2 ząbki czosnku• 6 ziemniaków• 3 marchewki• 2 małe cebule lub 1 duża• 2 łyżeczki oregano i opcjonalnie tymianku lub lubczyku• Sól i pieprz do smaku

Marynata do karkówki: • cztery łyżki ostrej musztardy• cztery łyżki miodu• pół łyżeczki ziaren kolendry• 5 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w cienkie plasterki)• 2 łyżki oleju• Łyżeczka majeranku• Opcjonalnie suszony lubczyk• Sól i pieprz

Potrzebne akcesoria: • Praska do czosnku• Pergamin (papier do pieczenia)• Folia aluminiowa• naczynie żaroodporne lub blacha

Sposób przygotowania pieczonej karkówki: • Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso.• Karkówkę w marynacie szczelnie zamknij i zostaw przynajmniej na noc w lodówce, najlepiej na 24h• Na drugi dzień zamarynowane mięso pokroić w średnią kostkę• Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki według uznania• Cebulę i czosnek obrać i pokroić na ćwiartki• Rozłożyć kawałki pergaminu (na każdą porcję jeden), ok. 30 x 30 cm. Pergamin położyć na podobnej wielkości folii aluminiowej• Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, góra i dół• Pokrojone mięso i warzywa, równomiernie podzielić na 4 porcje, na papierze do pieczenia każdą doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku• Zawinąć papier tak, by pozostał otwór do przepływu powietrza, następnie zawinąć folię aluminiową w ten sam sposób• Piec ok. 2-2,5 godziny• Podawać kładąc całą saszetkę/sakiewkę z mięsem na talerzu

Przydatne wskazówki: • Mięso swobodnie można zastąpić innym, ulubionym, np. jagnięciną, wołowiną czy łopatką wieprzową• Alternatywą do pieczenia w pergaminie jest pieczenie w rękawie lub w misie żaroodpornej – produktem ubocznym jest wówczas przepyszny i aromatyczny sos, który można wykorzystać później (można go zamrozić i w przyszłości dodać np. do bigosu)• Jeśli chcemy mieć pewność, że karkówka po upieczeniu będzie miękka i soczysta, podczas zakupów wybierajmy sztuki mniejsze, co zwiększa prawdopodobieństwo, żemięso pochodzi od młodszych zwierząt. Najdelikatniejsza i najmniej żylasta jest część wykrawana od strony schabu• Do warzyw podanych w przepisie można dodać inne ulubione warzywa jak papryka, kalafior czy pieczarki

Obserwuj nas w
autor
Strzemp Katarzyna

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy