Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy najlepszy przepis
Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy dla was kilka wskazówek i najlepszy przepis. Gwarantujemy, że przygotowany według niego wypiek będzie wilgotny, miękki i przepyszny. Do ciasta wystarczy dodać tylko trochę dżemu lub musu jabłkowego. Pamiętajcie też o innych, ważnych zasadach.
Jedząc ciasto marchewkowe można mieć nieco mniejsze wyrzuty sumienia, bo nie tylko jest słodkie, ale też zdrowe. Dzięki dodatkowi marchewki wypiek zawiera bowiem dużo błonnika, a także sporo witamin i soli mineralnych.
Smak marchewki tak naprawdę nie jest wyczuwalny po upieczeniu. Ciasto dzięki niej zyskuje natomiast nie tylko na wartości odżywczej, ale też na strukturze i wilgotności. Sprawdźcie, co warto zrobić, by ciasto marchewkowe było jeszcze bardziej wilgotne.
Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe?
Tajemnicą wilgotności ciasta marchewkowego jest dodatek startego warzywa. Jeśli jest bardzo soczyste, warto nawet odlać nadmiar soku.
Do ciasta można też dodać kilka łyżek dżemu, konfitury lub musu jabłkowego. Ten dodatek sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne, nieco też lepkie.
Dobrym dodatkiem do ciasta marchewkowego jest miód. On również zwiększa wilgotność ciasta i nadaje mu charakterystycznego aromatu. Można nim zastąpić część dodawanego cukru.
Upieczone ciasto marchewkowe warto przełożyć białym kremem z serka śmietankowego. Doskonale dopełnia je smakowo, pięknie wygląda, ale też nawilża wypiek.
Jeśli natomiast nie chcecie przekładać ciasta kremem, możecie je nasączyć np. sokiem z marchewki lub herbatą z cytryną. Wcześniej zróbcie w cieście wykałaczką otwory, wtedy płyn nie będzie ściekał z ciasta, tylko lepiej w nie wniknie.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
30 dag marchewki
4 łyżki musu jabłkowego lub dżemu
1 szklanka cukru, np. trzcinowego
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
5 jajek
150 ml oleju
cukier wanilinowy
10 dag mąki pszennej tortowej
10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
garść orzechów włoskich
na krem:
30 dag serka śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe?
Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Wymieszaj ją z połową cukru, sokiem z pomarańczy, łyżeczką cynamonu i łyżeczką imbiru. Odstaw na ok. godzinę, by puściła sok.
Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej je miksuj, dodając stopniowo olej.
Oba rodzaje mąki wymieszaj w osobnej misce z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, pozostałym imbirem i cynamonem.
Sypkie składniki dodaj do masy jajecznej i całość razem zmiksuj. Marchewkę odciśnij z nadmiaru soku (sok zachowaj), dodaj ją do ciasta, wymieszaj. Połącz z posiekanymi orzechami. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź, wyjmij z formy, dobrze wystudź. Przekrój je na 2-3 blaty. Na krem serek zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym.
Blaty ciasta nasączaj odłożonym sokiem marchewkowym i przekładaj przygotowanym kremem. Ciasto dobrze schłodź, udekoruj wg uznania.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto z cukinią, a także na ciasto z buraków.
Źródło zdjęcia: canva/tamayalper
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: nerdycook, ania-gotuje