Smakosze.pl
ciasto marchewkowe

canva/Anikona

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy najlepszy przepis

11 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy dla was kilka wskazówek i najlepszy przepis. Gwarantujemy, że przygotowany według niego wypiek będzie wilgotny, miękki i przepyszny. Do ciasta wystarczy dodać tylko trochę dżemu lub musu jabłkowego. Pamiętajcie też o innych, ważnych zasadach.

Jedząc ciasto marchewkowe można mieć nieco mniejsze wyrzuty sumienia, bo nie tylko jest słodkie, ale też zdrowe. Dzięki dodatkowi marchewki wypiek zawiera bowiem dużo błonnika, a także sporo witamin i soli mineralnych.

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Kluczowa jest 1 zasada

CZYTAJ DALEJ

Smak marchewki tak naprawdę nie jest wyczuwalny po upieczeniu. Ciasto dzięki niej zyskuje natomiast nie tylko na wartości odżywczej, ale też na strukturze i wilgotności. Sprawdźcie, co warto zrobić, by ciasto marchewkowe było jeszcze bardziej wilgotne.

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe?

Tajemnicą wilgotności ciasta marchewkowego jest dodatek startego warzywa. Jeśli jest bardzo soczyste, warto nawet odlać nadmiar soku.

Do ciasta można też dodać kilka łyżek dżemu, konfitury lub musu jabłkowego. Ten dodatek sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne, nieco też lepkie.

Dobrym dodatkiem do ciasta marchewkowego jest miód. On również zwiększa wilgotność ciasta i nadaje mu charakterystycznego aromatu. Można nim zastąpić część dodawanego cukru.

Upieczone ciasto marchewkowe warto przełożyć białym kremem z serka śmietankowego. Doskonale dopełnia je smakowo, pięknie wygląda, ale też nawilża wypiek.

Jeśli natomiast nie chcecie przekładać ciasta kremem, możecie je nasączyć np. sokiem z marchewki lub herbatą z cytryną. Wcześniej zróbcie w cieście wykałaczką otwory, wtedy płyn nie będzie ściekał z ciasta, tylko lepiej w nie wniknie.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 30 dag marchewki

  • 4 łyżki musu jabłkowego lub dżemu

  • 1 szklanka cukru, np. trzcinowego

  • 3 łyżki soku z pomarańczy

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki imbiru

  • 5 jajek

  • 150 ml oleju

  • cukier wanilinowy

  • 10 dag mąki pszennej tortowej

  • 10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • garść orzechów włoskich

na krem:

  • 30 dag serka śmietankowego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe?

Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Wymieszaj ją z połową cukru, sokiem z pomarańczy, łyżeczką cynamonu i łyżeczką imbiru. Odstaw na ok. godzinę, by puściła sok.

Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej je miksuj, dodając stopniowo olej.

Oba rodzaje mąki wymieszaj w osobnej misce z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, pozostałym imbirem i cynamonem.

Sypkie składniki dodaj do masy jajecznej i całość razem zmiksuj. Marchewkę odciśnij z nadmiaru soku (sok zachowaj), dodaj ją do ciasta, wymieszaj. Połącz z posiekanymi orzechami.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź, wyjmij z formy, dobrze wystudź. Przekrój je na 2-3 blaty. Na krem serek zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym.

Blaty ciasta nasączaj odłożonym sokiem marchewkowym i przekładaj przygotowanym kremem. Ciasto dobrze schłodź, udekoruj wg uznania.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto z cukinią, a także na ciasto z buraków.

marchewka

marchewka

Źródło zdjęcia: canva/tamayalper

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nerdycook, ania-gotuje

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >