Czym przyprawiasz fasolkę po bretońsku? 2 składniki są nieodzowne
Szukasz pomysłu na tani, pożywny obiad na dwa dni? Ugotuj fasolkę po bretońsku z kiełbasą, wędzonym boczkiem i pomidorami. Nie zapomnij też odpowiednio jej przyprawić, dzięki czemu danie stanie się smaczniejsze i lżejsze dla żołądka. Do potrawy doskonale pasuje majeranek i kminek, możesz też użyć nieco ostrej papryki.
Do fasolki po bretońsku wykorzystaj suchą fasolę białą. Namocz ją w zimnej wodzie dzień wcześniej, żeby zmiękła. Do wody dodaj kminek i suszony majeranek. Zioła zneutralizują enzymy odpowiedzialne za wzdęcia, dzięki czemu fasolka nie będzie ciężkostrawna. Tymi samymi ziołami warto też doprawić gotującą się potrawę.
W fasolce po bretońsku bardzo ważne są dodatki: kiełbasa, boczek, pomidory i aromatyczne przyprawy. Pomidory koniecznie oprósz cukrem, to prosty trik na pozbycie się cierpkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj trochę koncentratu pomidorowego, żeby wzmocnić smak.
Fasolki po bretońsku nie zagęszczaj mąką. Długo gotowana fasola naturalnie zagęści cały sos. Danie gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie ziarna fasoli będą idealnie miękkie i delikatne, a sos zredukowany i gęsty. Fasolkę dopraw do smaku kminkiem, suszonym majerankiem i papryką mieloną.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i wędzonym boczkiem
Składniki:
500 g suchej fasoli
400 g pomidorów z puszki
350 g kiełbasy
150 g boczku wędzonego
2 cebule
koncentrat pomidorowy do smaku
suszony majeranek
łyżeczka kminku
2 liście laurowe
słodka i ostra papryka mielona
sól, pieprz, cukier
olej rzepakowy
Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Pożywny i smaczny obiad za grosze
Fasolę opłucz, włóż do miski, zalej wodą. Dodaj trochę majeranku i kminku i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, majeranek i gotuj na małym ogniu.
Na suchej patelni przesmaż pokrojony boczek, przełóż na talerz. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Boczek i kiełbasę z cebulą dodaj do garnka z fasolką i gotuj całość około 1,5 godziny. Następnie dodaj pomidory z puszki, całość oprósz cukrem, kminkiem i papryką mieloną i gotuj kolejne 20 minut. Fasolkę po bretońsku dopraw do smaku solą, pieprzem, koncentratem i majerankiem.
Ugotuj również aromatyczne flaczki drobiowe według przepisu Jakuba Kuronia. Jeśli masz ochotę na czerwone mięso- tu poznasz przepis na wołowinę duszoną z warzywami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na zimne nóżki z golonką. Przysmak rodem z PRL-u idealny na chłodne dni
Zapomnij o klasycznych mielonych. Fantastyczne kotlety zrobisz z dyni i kaszy jaglanej
Źródło: slodkastrona