Smakosze.pl Przepisy Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna
Fot. Canva/NRedmond

Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

20 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni.

Zapomniana zupa

Niedawno znalazłem przepis na niezwykle pyszną zupę . Okazało się, że jest to zupa dziadówka, która wywodzi się z kuchni kaszubskiej. Dawniej była niezwykle popularna. Wszystko za sprawą tego, że jest tania i oparta na łatwo dostępnych produktach.

Wypróbowałem przepis na zapomnianą zupę i okazała się strzałem w dziesiątkę. Dlatego postanowiłem podzielić się nią razem z tobą. Dowiedz się, jak i z czego ją ugotować i zaskocz swoją rodzinę. Na pewno będzie im smakowała.

obieranie ziemniaków.jpg
Fot. Canva/olandsfokus
Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto

Co będzie ci potrzebne?

Zupa dziadówka jest tania, dzięki składnikom, z których jest zrobiona. Pamiętaj, że kiedyś zajadali się nią na wsiach, więc potrzebne produkty nie mogą kosztować wiele, a w dodatku nie są to zbyt wyszukane lub skomplikowane składniki. Wszystkie potrzebne znajdziesz na liście poniżej. Tylko żadnego nie pomijaj, bo smak bierze się z połączenia ich wszystkich.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g surowego boczku
  • 500 ml maślanki
  • 500 ml wody
  • 10 g mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Zupa dziadówka - przepis

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w małą kostkę . Boczek pokrój w cienkie paski. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Włóż ziarna ziela angielskiego, liść laurów oraz ziemniaki.

Maślankę wymieszaj razem z mąką. Następnie przelej ją do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Całość gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków. Na patelni podsmaż boczek z drobno posiekaną cebulą. Gdy będzie zarumieniony, dodaj oba składniki do zupy. Całość dopraw pieprze oraz solą. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Zupę podawaj z drobno posiekanym szczypiorem. Sprawdź przepis Rozkosznego na ciasto oraz poznaj przepis na ciasto czekoladowe .

boczek.jpg
Fot. Canva/oceane2508
Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie
Jak należy mrozić rabarbar? Warto pamiętać o 1 zasadzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy