Kładę mandarynki na patelni i zalewam ciastem. Ten deser będzie hitem na świątecznym stole
Ciasto z mandarynkami sprawi, że wasz dom wypełni przyjemny, kojarzący się ze świętami zapach. Wykonanie pysznego deseru zajmuje dosłownie chwilę. Jest tak smaczny, że każdy z domowników poprosi o dokładkę. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Mandarynki pasują do ciasta
Gdy po raz pierwszy zobaczyłam, jak ktoś przyrządza ciasto na patelni, nie sądziłam, że jest to dobry sposób na wykonanie deseru. Receptura z mandarynkami, na którą natrafiłam jakiś czas temu w internecie, skusiła mnie jednak do kulinarnego eksperymentu.
Wzięłam w końcu patelnię i przygotowałam proponowane ciasto. Okazało się tak lekkie i przyjemne, jak chyba żaden z pieczonych przeze mnie dotychczas placków. Jeśli chcecie spróbować, zerknijcie na podany poniżej przepis. Ja na pewno podam je podczas świąt.
Przepis na pyszne ciasto z mandarynkami
Przygotowany na patelni deser idealnie sprawdzi się nie tylko przy okazji świąt. Składniki nie są drogie i nie trzeba nawet włączać piekarnika, by je zrobić. Warto się skusić - nawet najbardziej wybredni domownicy będą zachwyceni smakiem tego ciasta.
Składniki:
- 4 mandarynki
- 20 g masło
- 70 g cukru
- 1 duże jajko
- 60 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka lub napoju sojowego
- 170 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
Do zrobienia deseru oprócz wyżej wymienionych produktów, miksera oraz miski przyda się patelnia o średnicy 26 cm o nieco wyższym rancie z dobrze dopasowaną przykrywką. Ze wskazówkami zamieszczonymi poniżej zrobicie go prosto i szybko.
Jak zrobić pyszne ciasto z patelni? Dodajcie mandarynki
Pachnący świętami smakołyk robi się niemalże sam. Zaczynam od oczyszczenia mandarynek i przecięcia ich tak, aby z każdej uzyskać dwie półkule. W dużej misce ubijam jajka z 20 g cukru.
Po chwili wlewam do nich olej rzepakowy oraz mleko i energicznie mieszam. Wsypuję jeszcze przesianą przez sito o gęstym splocie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Łączę wszystkie składniki.
Na patelni topię masło, a na nim delikatnie karmelizuję pozostałe 50 g cukru. Układam mandarynki i wylewam na nie ciasto. Przykrywam patelnię i przyrządzam deser przez 15 minut, trzymając naczynie na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmuję z ognia.
Jak podać ciasto z mandarynkami?
Podobnie jak klasyczne wypieki tę słodycz można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Dobry m pomysłem będzie też podanie go z czekoladą na gorąco lub kawa z dodatkiem orzechowego syropu.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne ciasta. Polecamy sprawdzony przepis na babcine drożdżowe z kruszonką . Być może skusi was też patent na świątecznego piernika z patelni .