Przepis babci na ciasto drożdżowe z kruszonką. Smaku nadają mu śliwki
Ciasto drożdżowe z kruszonka i śliwkami to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Puszyste, wyrośnięte ciasto z dodatkiem owoców sezonowych zapieczonych pod słodką kruszonką wprost rozpływa się ustach. Poznaj przepis babci na ciasto drożdżowe z kruszonką, jest idealne do kawy.
Ciasta drożdżowe są wręcz stworzone do zapiekania ich z sezonowymi owocami. Drożdżowiec z kruszonką będzie smakował bosko z truskawkami, rabarbarem, jagodami, wiśniami, malinami i śliwkami. Koniecznie musisz spróbować każdej wersji.
Ciasto ze śliwkami jest wyrośnięte, delikatne, a smak owoców doskonale uzupełnia jego smak i sprawia, że drożdżowiec nie jest suchy w środku. Ciasto drożdżowe koniecznie musi mieć również kruszonkę. Słodka posypka z cukru, mąki i masła po zapieczeniu tworzy doskonałe wykończenie ciasta.
Pamiętaj, aby przed przygotowaniem ciasta zrobić zaczyn drożdżowy. Drożdże nie wyrosną, jeśli dodasz do nich za zimne lub za gorące produkty. Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast musi być ciepłe, ale również nie za gorące, ponieważ zabije drożdże, przez co ciasto nie urośnie.
Ze śliwkami przygotujesz nie tylko ciasta, ale i owsiankę na śniadanie i dania główne- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi ze śliwkami na słodko, rozpływają się w ustach.
Przepis babci na ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki (blacha o wymiarach 24x25 cm):
500 g mąki tortowej
3 jajka
25 g świeżych drożdży
150 ml mleka
pół kostki masła
150 g cukru
Składniki na kruszonkę:
pół kostki masła
100 g cukru
150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
300 g śliwek
Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką?
Drożdże pokrusz, dodaj do nich 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i wlej ciepłe mleko. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do większej miski wsyp przesianą mąkę. Jajka ubij z cukrem i dodaj do mąki, wymieszaj.
Masło rozpuść i odstaw, aby przestygło. Do masy dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, roztopione, letnie masło i wyrabiaj, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto, następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, aby ładnie wyrosło.
W tym czasie przygotuj kruszonkę: wsyp do miski cukier, mąkę, dodaj miękkie masło i wyrabiaj do powstania jednolitego ciasta, uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj śliwki, na górę pokrusz ciasto na kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, następnie ostudź i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podwójnie pobudzająca kawa z chili i cynamonem. Idealny początek dnia
Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół
Źródło: smaker.pl, aniagotuje.pl