Smakosze.pl Przepisy Kładę na patelni jajka i dodaję wątróbkę. To danie powinno dostać medal
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Kładę na patelni jajka i dodaję wątróbkę. To danie powinno dostać medal

10 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wątróbka może być przygotowana w smaczny sposób. Wystarczy, że poznasz przepis i na jego podstawie przygotujesz to niezwykle smaczne danie. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, co przygotowałaś, a w dodatku poproszą o więcej.

Proste danie, niezwykły smak

Wątróbka to mięso, które ma swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. W klasycznym wydaniu nie każdy ją lubi, ale za sprawą tego przepisu pokocha ją każdy. Z wątróbki przygotujesz danie , które jest czymś pomiędzy puszystym omletem i plackiem, a to dzięki połączeniu z jajkami.

Jego smak podpasuje całej rodzinie. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj poniższy przepis i podaj je na obiad nawet dzisiaj. Przygotowanie jest łatwe, a w dodatku nie zajmuje zbyt wiele czasu. Domownicy poproszą, abyś robiła je znacznie częściej.

krojenie wątróbki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Tę sałatkę robię dosłownie co kilka dni. Jest lepsza od jarzynowej i sprawdza się na każdą okazję

Wątróbka do podstawa

Najważniejszym składnikiem tego niezwykłego i smacznego dania jest wątróbka. W połączeniu z innymi składnikami, takimi jak jajka czy warzywa, smakuje lepiej niż kiedykolwiek. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Zdjęcie umieszczone w a artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 10 jajek
  • 50 g mąki
  • ½ pęczka szczypioru
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 1 l wody
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie z wątróbki

Do garnka wlej wodę i doprowadź ja do zagotowania. Następnie dodaj wątróbkę i gotuj ją przez 5 minut. Po tym czasie odcedź ją i pokrój na drobne kawałki. Przełóż je do miski i przypraw pieprzem, solą. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość.

Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep je za pomną widelca. Szczypior oraz cebulę drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z marchewką. Kiedy marchew zmięknie, dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę. Warzywa przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki i smaż je do miękkości.

Podsmażone warzywa i szczypior przełóż do miski z jajkami. Dodaj wątróbkę. Wymieszaj całość, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie na patelni ponownie rozgrzej olej. Wlej masę i równo ją rozprowadź. Placek smaż przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wierzch obsyp startym na tarce serem. Patelnię przykryj, a danie smaż przez 5 minut. Gotowy placek krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź, na co uważać podczas zakupu miodu oraz dowiedz się, przed czym ostrzega Bosacka .

danie z wątróbki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Upchaj to warzywo w słoikach razem z ogórkami. Kiszone i małosolne mogą się schować
Bosacka wzięła popularną wędlinę i powiedziała całą prawdę. Lepiej uważaj na zakupach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy