Kładę na patelni jajka i dodaję wątróbkę. To danie powinno dostać medal
Wątróbka może być przygotowana w smaczny sposób. Wystarczy, że poznasz przepis i na jego podstawie przygotujesz to niezwykle smaczne danie. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, co przygotowałaś, a w dodatku poproszą o więcej.
Proste danie, niezwykły smak
Wątróbka to mięso, które ma swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. W klasycznym wydaniu nie każdy ją lubi, ale za sprawą tego przepisu pokocha ją każdy. Z wątróbki przygotujesz danie , które jest czymś pomiędzy puszystym omletem i plackiem, a to dzięki połączeniu z jajkami.
Jego smak podpasuje całej rodzinie. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj poniższy przepis i podaj je na obiad nawet dzisiaj. Przygotowanie jest łatwe, a w dodatku nie zajmuje zbyt wiele czasu. Domownicy poproszą, abyś robiła je znacznie częściej.
Wątróbka do podstawa
Najważniejszym składnikiem tego niezwykłego i smacznego dania jest wątróbka. W połączeniu z innymi składnikami, takimi jak jajka czy warzywa, smakuje lepiej niż kiedykolwiek. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Zdjęcie umieszczone w a artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 10 jajek
- 50 g mąki
- ½ pęczka szczypioru
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 150 g żółtego sera w kostce
- 1 l wody
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na danie z wątróbki
Do garnka wlej wodę i doprowadź ja do zagotowania. Następnie dodaj wątróbkę i gotuj ją przez 5 minut. Po tym czasie odcedź ją i pokrój na drobne kawałki. Przełóż je do miski i przypraw pieprzem, solą. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep je za pomną widelca. Szczypior oraz cebulę drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę wraz z marchewką. Kiedy marchew zmięknie, dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę. Warzywa przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki i smaż je do miękkości.
Podsmażone warzywa i szczypior przełóż do miski z jajkami. Dodaj wątróbkę. Wymieszaj całość, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie na patelni ponownie rozgrzej olej. Wlej masę i równo ją rozprowadź. Placek smaż przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wierzch obsyp startym na tarce serem. Patelnię przykryj, a danie smaż przez 5 minut. Gotowy placek krój na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź, na co uważać podczas zakupu miodu oraz dowiedz się, przed czym ostrzega Bosacka .