Smakosze.pl Przepisy Kładę na pomidory i podaję na przystawkę. Goście nie mogą się jej nachwalić
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes

Kładę na pomidory i podaję na przystawkę. Goście nie mogą się jej nachwalić

5 kwietnia 2024

Ta przekąska z pomidorów i pasty jajecznej sprawdzi się świetnie jako przystawka na wystawnym obiedzie. Jest pyszna i dość lekka, świetnie prezentuje się na stole, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut. Pierwsze skrzypce grają w niej pomidory, których soczyste odmiany lada chwila pojawiać się zaczną w naszych sklepach.

Przekąska z pomidorów

Pomidory są dziś dostępne w sklepach przez okrągły rok. Jednak te zimowe nie umywają się do letnich. Importowane bądź ze szklarni, są to przeważnie odmiany selekcjonowane pod kątem wygody transportu czy ładnego koloru i rozmiaru, ale niekoniecznie smaku. Dlatego z niecierpliwością czekamy na sezon na pyszne, soczyste pomidory , a kiedy się zaczyna – chcemy celebrować go jak najuroczyściej.

Nasza przystawka to jeden ze sposobów na taką celebrację. Kilka prostych składników zmienia plastry tego owocu-warzywa w świetną, niecodzienną przystawk ę. Można ją też traktować jako sałatkę, a nawet pełny dietetyczny lunch.

pomidor z pastą jajeczną
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes
Przepis na to ciasto znalazłem w starej gazecie. Nikt już takich nie piecze

Pomidory z pastą jajeczną

Bardziej kaloryczną wersję tej przekąski można znaleźć na kanale Magia smaku, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Zdrowsza, a równie smaczna pasta jajeczna wychodzi jednak na bazie jogurtu, a nie majonezu. Polecamy też zastąpić posypkę serową świeżym szczypiorkiem , zwłaszcza we wiosennym sezonie.

Składniki

  • 2 dorodne dojrzałe pomidory
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub mieszanki jogurtowo-majonezowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • Mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Przystawka pomidorowa

Jajka gotujemy na twardo i studzimy . Po ostudzeniu obieramy je ze skorupek, rozdrabniamy widelcem w miseczce i mieszamy z jogurtem, dodając ewentualnie trochę majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.

Pomidory kroimy ostrym nożem w poprzek w grube, estetyczne plastry . Układamy je na talerzu. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem (czosnek można sparzyć, jeśli chcemy pozbawić go nieco uciążliwego aromatu), przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy plaster pomidora nakładamy po łyżce pasty jajecznej i rozprowadzamy, lekko dociskając, by cała konstrukcja dobrze się trzymała. Pomidory posypujemy świeżym szczypiorkiem. Można też posypać je startym na drobnych oczkach serem.

Wypróbuj też przepisy na zupę z pokrzyw i błyskawiczną orientalną sałatkę z ogórka .

siekanie czosnku
Fot. youtube.com/MeisterdesGeschmackes
Kładę filet z kurczaka na kapuście. Taki obiad podaję nawet na wielkie okazje
Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy