Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy mają je za chwast, a ja robię z nich zupę. Jest wyśmienita, szczawiowa może się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.04.2024 12:08

Polacy mają je za chwast, a ja robię z nich zupę. Jest wyśmienita, szczawiowa może się schować

zupa
Fot. YouTube/charteksGKM

Zupa z chwastu? Tak, bo wychodzi nie tylko pyszna, ale jest też pełna witamin. Spróbuj jej, a prędko nie wrócisz do oklepanej szczawiowej. Jesteś ciekawa głównego składnika? Czytaj dalej.

Pokrzywa na talerzu

Jeśli lubisz jeść zupy, to pora poznać ten przepis. Korzystam z niego od dawna i gotuję pyszną zupę z pokrzywy. Zwykle ta roślina kojarzy się z chwastem i nieprzyjemnym parzeniem. Jednak warto wiedzieć, że jest skarbnicą takich witamin, jak: A, C, E i K. 

Warto wykorzystać tę roślinę podczas gotowania, bo działa ona pozytywnie na odporność, pobudza przemianę materii i wykazuje działanie moczopędne. Pokrzywa wspomaga też trawienie i jest bogata w żelazo. Dlatego sięgnij po przepis na zupę z pokrzywy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Gotować każdy może. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

pokrzywa
Fot. YouTube/charteksGKM
Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Jak ugotować zupę z pokrzywy?

Składniki:

  • 200 g pokrzywy
  • 5 ziemniaków
  • 2 nogi z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 cebule
  • koperek
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 i ½ domowej kostki rosołowej (ew. może być kupna)
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek
  • słodka papryka

Do garnka włóż nogi z kurczaka. Zalej je 2 litrami wody. Dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Wstaw garnek na ogień i doprowadź do wrzenia.

Zupa z pokrzywy na wiosenny obiad

Kiedy woda zacznie wrzeć, dołóż kostkę rosołową. Dodaj też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na patelni. Liście pokrzywy sparz.

Zawartość patelni wymieszaj z przyprawami. Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Na koniec dorzuć liście pokrzywy i trzymaj na ogniu, aż nieco zmiękną. Potem dołóż wszystko do garnka z zupą.

Zupę gotuj w całości przez 15 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj śmietanę, posyp koperkiem i podawaj. Zupa z pokrzywy będzie smakować też z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Zupa z pokrzywy jest pyszna, a roślina nadaje temu daniu orzeźwiającego i przyjemnego smaku. Warto tę zupę ugotować na wiosenny obiad. Można ją też podać z plackami ziemniaczanymi lub z pieczywem. Taka zupa jest nawet lepsza od tak lubianej zupy szczawiowej.

Przekonaj się o tym i skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu ugotujesz zupę pełną smaku, ale też wyjątkowo zdrową. Na pewno zjesz ją z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z buraków w orientalnym stylu. Podawaliśmy też patent Roberta Makłowicza na zupę szczawiową. 

zupa
Fot. YouTube/charteksGKM

Źródło: YouTube/charteksGKM

Zdjęcia: screen YouTube/charteksGKM