Kluski ślaskie wyszły twarde? Niestety, wszystko przez nadmiar 1 produktu
Kluski śląskie wyszły twarde i zbite? Najprawdopodobniej dodaliście zbyt dużo mąki ziemniaczanej do ciasta. Prawidłowe przygotowanie specjału wymaga zachowania odpowiednich proporcji składników. Wyjaśniamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.
Dlaczego kluski śląskie nie wychodzą?
Wiele osób popełnia prosty błąd podczas przyrządzania dań z mąki i ziemniaków. Jest nim użycie nieprawidłowej ilości mąki ziemniaczanej. Wyrabiając ciasto, dodajemy nieco produktu, by nie kleiło się ono do dłoni. To właśnie w tym momencie zazwyczaj wsypujemy zbyt wiele skrobi.
Mniej częstym, ale też skutkującym uzyskaniem niezbyt delikatnych klusek śląskich, błędem jest też zastąpienie mąki ziemniaczanej pszenną. Ma ona inne właściwości i nie zwiąże tak dobrze wilgoci zawartej w ziemniakach.
Kluski śląskie nie będą też przesadnie smaczne i zwarte, jeśli do ich zrobienia wybierzemy ziemniaki ze zbyt małą zawartością skrobi. Ziemniaki typu C, które są mączyste i zawierają niewielką ilość płynu, sprawdzą się najlepiej.
Jakie są właściwe proporcje składników na kluski śląskie?
Pyszne kluseczki uzyskamy, łącząc ze sobą ziemniaki i skrobię w takiej proporcji, by na cztery części ziemniaków przypadała jedna część mąki ziemniaczanej.
Najlepszym sposobem na odmierzenie będzie technika naszych babć, które ugotowane ziemniaki umieszczały w misce i wyrównywały ich powierzchnię, a następnie jedną z ćwiartek opróżniały i wsypywały tam krochmal.
Niektóre gospodynie domowe do masy na kluski śląskie dodają też jaja. Choć nie są one konieczne, poprawia konsystencję wyrobu. Na każde pół kilograma ziemniaków powinniśmy wbić 1 sztukę kurzego nabiału.
Można go też z powodzeniem zastąpić roślinnymi odpowiednikami np. 3 łyżkami aquafaby czy namoczonym we wrzątku siemieniem lnianym. W tym przypadku jednemu jaju odpowiadać będzie 1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami gorącego płynu.
Jak podać kluski śląskie?
Danie z mąki i ziemniaków można zaserwować jako dodatek do mięs. Będą pasowały przede wszystkim do gulaszy i innych podawanych w sosie specjałów. Na Śląsku popularnego jest jedzenie klusek ze zrazami, zwanymi roladą .
Kluski śląskie będą też fantastyczne z sosem grzybowym . Szybkie i sycące danie z pewnością spodoba się nie tylko amatorom leśnych skarbów.