Smakosze.pl

Canva / Rafael_Wiedenmeier

Piłeś w dzieciństwie mleko prosto od krowy? Zdziwisz się, co myślą o nim dietetycy

25 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wiele osób ma wspomnienie związane w piciem świeżego mleka. Takiego mleka prosto od krowy można było często skosztować podczas wakacyjnego pobytu na wsi. Dziś w wyniku wielu badań nieco inaczej patrzy się na ten niegdysiejszy specjał. Picie surowego mleka może mieć poważnie konsekwencje.

Jakie mleko pijemy najczęściej?

W obecnych czasach niewiele osób ma stały dostęp do świeżego krowiego mleka. Najczęściej spożywamy je w formie pasteryzowanej lub UHT. Choć mleko kupione w kartonie w klepie nie dorównuje smakiem temu świeżo po udoju, to jednak ma znacznie korzystniejsze dla nas właściwości zdrowotne. 

Czym się mleko prosto od krowy od tego kupowanego w sklepie?

Mleko prosto od krowy jest mlekiem w formie surowej. Oznacza to, że nie zostało poddane żadnym procesom przetwórczym, takim jak pasteryzacja, homogenizacja czy gotowanie. Dzięki temu jest niezwykle bogate w składniki odżywcze, które w zamyśle mają być przekazane krowiemu potomstwu. Zaliczają się do nich białka, cukry proste, tłuszcze, witaminy i minerały.

Smak wiejskiego mleka jest nie do zastąpienia. Taki napój jest zauważalnie bardziej tłusty, niż jego sklepowy odpowiednik. Wyczuwalne jest też zdecydowanie większe bogactwo smaku. Kto raz pił mleko prosto od krowy, ten doskonale pamięta wszelkie związane z tym doznania.

Mleko, które jest dostępne na sklepowych półkach to mleko, które zostało poddane przetworzeniu. Proces ten przeprowadzany jest w mleczarni. Ze względu na jego rodzaj rozróżniamy mleko pasteryzowane oraz mleko UHT. Jakie są między nimi różnice?

Mleko pasteryzowane to takie, które zostało poddane podgrzewaniu w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni. Pasteryzowane mleko zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Mleko UHT zaś poddawane jest gwałtownemu, kilkusekundowemu ogrzaniu do temperatury 135-150 stopni. Dzięki temu procesowi produkt końcowy jest dużo  bardziej trwały i zdatny do spożycia nawet przez kilka miesięcy bez konieczności przechowywania w lodówce.

Czemu wskazane jest przetwarzanie mleka przed spożyciem?

Poddawanie mleka procesom przetwórczym ma za zadanie usunąć z nich bakterie i drobnoustroje. Niektóre z nich mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Równocześnie jednak podczas tych procesów z mleka znikają witaminy, a struktura białek zostaje zmieniona w porównaniu z mlekiem surowym. Który produkt jest zatem dla nas korzystniejszy?

Mleko prosto od krowy może zawierać groźne dla człowieka bakterie. Głównie są to bakterie z grupy E.Coli. W mleku znajdują się one przede wszystkim przez brak zachowania odpowiedniej higieny. Związane jest to zarówno z czystością zwierzęcia, rąk osoby dojącej, jak i wiadra, do którego trafia produkt podczas pozyskiwania.

Podczas zakupu mleka od lokalnych sprzedawców nie mamy żadnej gwarancji, w jakich warunkach zostało wydojone. Przed spożyciem należałoby je ugotować, aby zminimalizować ryzyko zatrucia bakteryjnego. Jednocześnie jednak pozbylibyśmy się także tych korzystnych składników. Finalnie otrzymujemy jakościowo więc niemal to samo, co możemy kupić w sklepie.

Picie mleka, które jest pozbawione niektórych wartości odżywczych jest dużo mniej niebezpieczne, niż spożywanie surowego, potencjalnie zakażonego produktu. Jeśli musimy pić mleko prosto od krowy, wybierzmy to pochodzące ze sprawdzonej hodowli. Dojenie powinno odbywać się przy zachowaniu maksymalnych zasad higieny. Jeśli zależy nam na zachowaniu balansu między wartościami odżywczymi a bezpieczeństwem, postawmy na mleko pasteryzowane. W łatwy sposób możesz przygotować roślinny zamiennik dla mleka krowiego . Sprawdź, które mleko dostępne w sklepie najlepiej włożyć do koszyka .

mleko w butelkach.png
Canva / falovelykids z Pixabay

 

 

Ciasto kokosowe Raffaello

Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ
Śledzie Bożeny Dykiel

Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >

Produkty

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >