Smakosze.pl Przepisy Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smaku
canva/ivanmateev

Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smaku

26 marca 2023

Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa.

Przepis na znakomite faszerowane jajka

Jeśli zawsze dodajecie majonez do faszerowanych jajek, czas to zmienić. Smak wielu farszów o wiele lepiej podkreśli sama musztarda. Nadzienie będzie nieco lżejsze, a wciąż zachwycające. Warto się przekonać.

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 170 g tuńczyka z puszki
  • biała część niewielkiego pora
  • 20 g musztardy delikatesowej
  • 40 g jogurtu greckiego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • szczypiorek i kiełki do dekoracji
W Biedronce po prostu oszaleli. Masło i szynka w cenach jak z 2020 roku

Jak zrobić smaczne faszerowane jajka? Koniecznie użyjcie musztardy

Zaczynamy od ocieplenia jajek do temperatury pokojowej i ugotowania ich na twardo według tej instrukcji . Ostudzony kurzy nabiał obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki.

Delikatnie usuwamy żółtka i umieszczamy je w miseczce wraz z odsączonym z zalewy tuńczykiem, oczyszczonym i posiekanym porem, musztardą i jogurtem greckim.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem po brzegi wypełniamy łódeczki z białek.

Jak podać faszerowane jajka?

Rarytas warto ozdobić świeżą zieleniną np. listkami natki pietruszki, szczypiorkiem czy kiełkami. Warto też dodać kromkę świeżego chleba, najlepiej pełnoziarnistego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na potrawy z jajek. Zamiast wersji faszerowanej zawsze możecie podać pyszne sadzone przygotowane bez dodatku tłuszczu . Śniadanie z jajkiem w koszulce też będzie pyszne.

Musztarda pasuje do faszerowanych jajek.png
canva/Olga Kriger
Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty
Wlej 2 łyżki do duszącego się mięsa. Po 20 minutach będzie rozpływać się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy