Wlej 2 łyżki do duszącego się mięsa. Po 20 minutach będzie rozpływać się w ustach
Chcesz skrócić czas przyrządzania duszonego mięsa? A może dusisz wołowinę dobre kilkadziesiąt minut i nadal jest twarda? Do garnka z podduszonym mięsem wlej odrobinę mocnego alkoholu. Wołowina czy wieprzowina momentalnie zmiękną, a przy jedzeniu będą rozpływać się w ustach.
Jak sprawić by duszone mięso zawsze wychodziło idealnie miękkie?
Odrobina mocnego alkoholu, np. wódki, to nie jedyny sposób na skrócenie czasu duszenia mięsa. Można też sięgnąć po inne produkty, które skrócą czas obróbki termicznej i zagwarantują kulinarny sukces.
Podstawowym sposobem na miękkie, duszone mięso jest odpowiednio długi czas obróbki cieplnej. Nie zawsze jednak mamy go wystraczająco dużo lub czasem trafimy na dość oporny kawałek produktu. Dodaj wtedy do garnka nieco magicznego składnika, a problemy znikną, jak ręką odjął. Będziecie zachwyceni rezultatem.
Najpyszniejsza surówka z białej kapusty. Takiego sosu nie robią w żadnej restauracjiDuszone mięso z dodatkiem odrobiny alkoholu
Wódkę dodaje się do garnka w trakcie duszenia mięsa. Należy to zrobić w momencie, gdy mięso zacznie już nieco mięknąć. Wlej wtedy 2 łyżki alkoholu i kontynuuj gotowanie. Procenty wyparują, a mięso szybko zrobi się idealnie miękkie.
Drugą skuteczną metodą jest dodanie wódki do marynaty mięsnej. Nasmaruj kawałek mięsa alkoholem i odstaw je do schłodzenia. Po godzinie leżakowania wieprzowina czy wołowina gotowe będą do dalszej obróbki. Ta metoda cieszy się wyjątkową skutecznością.
Wódkę możesz z powodzeniem zastąpić innym alkoholem. Równie skuteczny będzie spirytus. Jeśli zaś chcesz, aby potrawa nabrała dodatkowych nut smakowych postaw na whisky, brandy lub nawet zwyczajne wino. Wybór zależy od Twoich preferencji oraz tego, co masz akurat dostępne pod ręką.
Co jeszcze można zrobić, aby duszone mięso było miękkie?
Zbyt twarde mięso możesz też uratować nie sięgając po alkohol. Bardzo podobne działanie wykazuje bowiem ocet. Dodaj go do marynaty lub już w trakcie duszenia mięsa. Dzięki temu na stole postawisz apetyczną i kruchą potrawę.
Nie masz do dyspozycji ani alkoholu ani octu? Wyjmij z kuchennej szafki sodę oczyszczoną. Wystarczy pół łyżeczki na każdy litr wody znajdujący się w garnku z duszonym mięsem, aby cieszyć się wyśmienitym obiadem.
Bardzo skuteczną i sprawdzoną metodą na miękkie duszone mięso jest jego marynowanie. Idealnym składnikiem marynaty, poza octem lub alkoholem, będą owoce charakteryzujące się kwaśnym smakiem. Pokrój w plasterki kiwi lub cytrynę i obłóż nimi mięso. Dzięki takiemu działaniu wyjdzie wyjątkowo delikatne.
Co zrobić, jeśli owocowy aromat nie do końca pasuje do naszego pomysłu na obiad? Postaw na łatwo dostępne produkty mleczne. Mleko, maślanka czy jogurt nie będą miały tak dużego wpływu na smak potrawy, za to tak samo skutecznie spełnią zadanie zmiękczenia duszonego mięsa.
Wyśmienite mięso pieczone możesz przyrządzić na wzór Tomasza Strzelczyka. Ważną kwestią przy gotowaniu guaszu jest dobór odpowiedniej temperatury wody.