Smakosze.pl

Canva / TOLGA DOGAN

Wlej 2 łyżki do duszącego się mięsa. Po 20 minutach będzie rozpływać się w ustach

26 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Chcesz skrócić czas przyrządzania duszonego mięsa? A może dusisz wołowinę dobre kilkadziesiąt minut i nadal jest twarda? Do garnka z podduszonym mięsem wlej odrobinę mocnego alkoholu. Wołowina czy wieprzowina momentalnie zmiękną, a przy jedzeniu będą rozpływać się w ustach.

Jak sprawić by duszone mięso zawsze wychodziło idealnie miękkie?

Odrobina mocnego alkoholu, np. wódki, to nie jedyny sposób na skrócenie czasu duszenia mięsa. Można też sięgnąć po inne produkty, które skrócą czas obróbki termicznej i zagwarantują kulinarny sukces.

Podstawowym sposobem na miękkie, duszone mięso jest odpowiednio długi czas obróbki cieplnej. Nie zawsze jednak mamy go wystraczająco dużo lub czasem trafimy na dość oporny kawałek produktu. Dodaj wtedy do garnka nieco magicznego składnika, a problemy znikną, jak ręką odjął. Będziecie zachwyceni rezultatem.

najlepszy sos do surówki z białej kapusty

Najpyszniejsza surówka z białej kapusty. Takiego sosu nie robią w żadnej restauracji

CZYTAJ DALEJ

Duszone mięso z dodatkiem odrobiny alkoholu

Wódkę dodaje się do garnka w trakcie duszenia mięsa. Należy to zrobić w momencie, gdy mięso zacznie już nieco mięknąć. Wlej wtedy 2 łyżki alkoholu i kontynuuj gotowanie. Procenty wyparują, a mięso szybko zrobi się idealnie miękkie.

Drugą skuteczną metodą jest dodanie wódki do marynaty mięsnej. Nasmaruj kawałek mięsa alkoholem i odstaw je do schłodzenia. Po godzinie leżakowania wieprzowina czy wołowina gotowe będą do dalszej obróbki. Ta metoda cieszy się wyjątkową skutecznością.

Wódkę możesz z powodzeniem zastąpić innym alkoholem. Równie skuteczny będzie spirytus. Jeśli zaś chcesz, aby potrawa nabrała dodatkowych nut smakowych postaw na whisky, brandy lub nawet zwyczajne wino. Wybór zależy od Twoich preferencji oraz tego, co masz akurat dostępne pod ręką.

 

Co jeszcze można zrobić, aby duszone mięso było miękkie?

Zbyt twarde mięso możesz też uratować nie sięgając po alkohol. Bardzo podobne działanie wykazuje bowiem ocet. Dodaj go do marynaty lub już w trakcie duszenia mięsa. Dzięki temu na stole postawisz apetyczną i kruchą potrawę.

Nie masz do dyspozycji ani alkoholu ani octu? Wyjmij z kuchennej szafki sodę oczyszczoną. Wystarczy pół łyżeczki na każdy litr wody znajdujący się w garnku z duszonym mięsem, aby cieszyć się wyśmienitym obiadem.

Bardzo skuteczną i sprawdzoną metodą na miękkie duszone mięso jest jego marynowanie. Idealnym składnikiem marynaty, poza octem lub alkoholem, będą owoce charakteryzujące się kwaśnym smakiem. Pokrój w plasterki kiwi lub cytrynę i obłóż nimi mięso. Dzięki takiemu działaniu wyjdzie wyjątkowo delikatne.

Co zrobić, jeśli owocowy aromat nie do końca pasuje do naszego pomysłu na obiad? Postaw na łatwo dostępne produkty mleczne. Mleko, maślanka czy jogurt nie będą miały tak dużego wpływu na smak potrawy, za to tak samo skutecznie spełnią zadanie zmiękczenia duszonego mięsa.

Wyśmienite mięso pieczone możesz przyrządzić na wzór Tomasza Strzelczyka . Ważną kwestią przy gotowaniu guaszu jest dobór odpowiedniej temperatury wody .

soczysty gulasz.png
Canva / FoodStock
przepis babci na babkę wielkanocną

Babcia Ewa robi najlepszą babkę. Zamiast oleju i masła stawia na inny dodatek

CZYTAJ DALEJ
Kuchenne Rewolucje w Witnicy

Nikt wcześniej tak nie uraził Gessler. Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie było

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]