Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej
Jajka sadzone są jednym ze śniadaniowych klasyków. Pyszny kurzy nabiał z płynym żółtkiem można przygotować nie dodając na patelnię ani kropli tłuszczu. Zastąpimy go wodą w odpowiednich proporcjach. Będzie lekko i smacznie. Spróbujecie?
Chcąc przygotować jajka sadzone, wcale nie trzeba ich smażyć na tłuszczu. Wyjątkowo smaczną wersję przygotujecie, korzystając z wody. Właściwa ilość płynu i wykorzystanie pokrywki sprawią, że śniadanie zrobicie w kilka chwil. Zachwyci smakiem i konsystencją.
Przepis na jajka sadzone bez tłuszczu
Składniki na 2 porcje:
2 jaja
500 ml wody
zioła prowansalskie
pieprz czarny mielony
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdrowa wersja klasycznego dania
Zaczynamy od dobrego rozgrzania wody do przyrządzenia dania. Jajka polecamy przyrządzać pojedynczo, na małej patelni. Wlewamy połowę porcji wody, czyli szklankę płynu. Gdy się ogrzeje, lecz nie będzie wrzał, ostrożnie wrzucamy pierwsze jajo.
Gotujemy całość na średnim ogniu, aż odpowiednio się zetnie. Żółtko w jajku sadzonym musi pozostać płynne, a białko dobrze się ściąć. Podczas procesu poziom wody na patelni powinien utrzymywać się na poziomie 5 -10 mm.
Na koniec, już na talerzu, oprószamy potrawę pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podajemy z chlebem i ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: możemy przykryć przyrządzane danie pokrywką, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. Warto wtedy nieznacznie zmniejszyć moc palnika — zapewni nam to większą kontrolę nad procesem smażenia.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śniadaniowe dania z jaj. Polecamy szczególnie prosty patent na udane jajko w koszulce oraz chrupiącą i zdrową jajecznicę z dodatkiem brokuła.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ryba po grecku bez grama ryby? Niebywałe, czym ją można zastąpić, absolutny hit
Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama