Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej

Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej

Jajka sadzone bez kropli tłuszczu
canva/virtustudio

Jajka sadzone są jednym ze śniadaniowych klasyków. Pyszny kurzy nabiał z płynym żółtkiem można przygotować nie dodając na patelnię ani kropli tłuszczu. Zastąpimy go wodą w odpowiednich proporcjach. Będzie lekko i smacznie. Spróbujecie?

Chcąc przygotować jajka sadzone, wcale nie trzeba ich smażyć na tłuszczu. Wyjątkowo smaczną wersję przygotujecie, korzystając z wody. Właściwa ilość płynu i wykorzystanie pokrywki sprawią, że śniadanie zrobicie w kilka chwil. Zachwyci smakiem i konsystencją.

Przepis na jajka sadzone bez tłuszczu

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jaja

  • 500 ml wody

  • zioła prowansalskie

  • pieprz czarny mielony

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdrowa wersja klasycznego dania

Zaczynamy od dobrego rozgrzania wody do przyrządzenia dania. Jajka polecamy przyrządzać pojedynczo, na małej patelni. Wlewamy połowę porcji wody, czyli szklankę płynu. Gdy się ogrzeje, lecz nie będzie wrzał, ostrożnie wrzucamy pierwsze jajo.

Gotujemy całość na średnim ogniu, aż odpowiednio się zetnie. Żółtko w jajku sadzonym musi pozostać płynne, a białko dobrze się ściąć. Podczas procesu poziom wody na patelni powinien utrzymywać się na poziomie 5 -10 mm.

Na koniec, już na talerzu, oprószamy potrawę pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podajemy z chlebem i ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: możemy przykryć przyrządzane danie pokrywką, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. Warto wtedy nieznacznie zmniejszyć moc palnika — zapewni nam to większą kontrolę nad procesem smażenia.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śniadaniowe dania z jaj. Polecamy szczególnie prosty patent na udane jajko w koszulce oraz chrupiącą i zdrową jajecznicę z dodatkiem brokuła.

Jajka sadzone bez tłuszczu są pyszne
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: