Smakosze.pl Przepisy Koniec z majonezem i sosami. Surówka z marchewki zalana tym ostrym składnikiem smakuje najlepiej
canva/EKramar

Koniec z majonezem i sosami. Surówka z marchewki zalana tym ostrym składnikiem smakuje najlepiej

24 kwietnia 2023

Surówka z marchewki może być znacznie lżejsza. Wystarczy, że nie dodamy do warzywa majonezu. Zamiast jajecznego sosu warto użyć chrzanu. Nada on kompozycji charakteru i sprawi, że będzie znacznie zdrowsza. Musicie spróbować.

Przepis na wyrazistą surówkę z marchewki

Chrzan doskonale podkreśli smak marchewki. Świeża kompozycja z jego dodatkiem pasuje do niemal każdego obiadu , a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Idealnie zastąpi ciężkie surówki z majonezem.

Składniki:

  • 4 niewielkie marchewki
  • 1 małe jabłko
  • 10 ml soku z cytryny
  • 50 g jogurtu naturalnego (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Nie uwierzysz, ile kosztują gofry nad polskim morzem. Za tą cenę można zrobić obiad

Jak zrobić dobrą surówkę z marchewki? Zapomnijcie o dodawaniu majonezu

Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o niewielkich oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, uważając, by do surówki nie dostały się szypułki lub pestki.

Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by zachował ładny kolor, a następnie mieszamy go z marchewką. Dodajemy chrzan oraz jogurt naturalny, jeśli go używamy. Na koniec całość doprawiamy sola oraz pieprzem.

Jak podać surówkę z marchewki?

Wyrazista warzywna kompozycja pasuję do wszelkich dań mięsnych, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się też do kotletów z kalafiora czy smażonych na patelni grzybów np. boczniaków. Nie zaszkodzi podać jeszcze ziemniaki z wody.

A jeżeli macie ochotę na inną surówkę na bazie marchwi, która też będzie wyrazista, ale jednocześnie nietypowa, zajrzyjcie do przepisu na smakowite połączenie zdrowego polskiego warzywa z imbirem .

Surówka z marchewki nabierze charakteru.png
canva/Yana Gayvoronskaya


Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą
Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Ten patent sprawia, że są bardziej soczyste i mniej kaloryczne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy