Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Ten patent sprawia, że są bardziej soczyste i mniej kaloryczne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.04.2023 21:18

Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Ten patent sprawia, że są bardziej soczyste i mniej kaloryczne

przepis na kotlety mielone z piekarnika
canva/Marina Maslova, canva/iaroshenko

Kotlety mielone z piekarnika są o wiele smaczniejsze od smażonych na oleju. Są soczyste, delikatne i nie ociekają tłuszczem. Kotlety z piekarnika mają złocistą, chrupiącą skórkę i dosłownie rozpływają się w ustach.

Zapomnij o smażeniu kotletów. Mielone z piekarnika są jeszcze smaczniejsze

Kotlety mielone z piekarnika są świetną alternatywą dla kotletów smażonych na oleju. Są równie soczyste, jednak o wiele lżejsze i zdrowsze. Pieczone kotlety mają również złocistą, chrupiącą skórkę. Są przepyszne.

Kotlety mielone zawsze przygotowuję z kawałka szynki, karkówki lub łopatki. Mięso mielę samodzielnie. Do masy dodaję przesmażoną cebulę, czosnek, czerstwą kajzerkę i przyprawy, w tym musztardę.

Masę na kotlety mielone wyrabiam przez kilka minut, aby ją spulchnić. Wtedy kotlety są bardzo delikatne w środku i niezwykle soczyste. Przed wstawieniem kotletów do piekarnika, na każdym z nich kładę odrobinę masła. Kotlety nie wysuszają się podczas pieczenia i mają złocistą skórkę.

Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą

Przepis na kultowe mielone z piekarnika

Składniki:

  • 500 g szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerstwa kajzerka
  • mleko
  • jajko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka musztardy
  • ¾ łyżeczki pieprzu mielonego
  • masło
  • bułka tarta

Jak zrobić soczyste kotlety z chrupiącą skórką?

Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Czosnek i cebulę również zmiel w maszynce i dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie, dodaj musztardę. 

Czerstwą bułkę  pokrusz i zalej mlekiem. Gdy zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru płynu i połącz z resztą składników. Wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, a następnie odstaw na 15 minut. Po tym czasie uformuj nieduże kotlety i każdy z nich obtocz w bułce tartej.

Kotlety poukładaj na blaszce z papierem do pieczenia. Na każdy kotlet połóż odrobinę masła. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz 20- 25 minut, następnie obróć kotlety i piecz kolejne 20 minut, smacznego.

W piekarniku przygotujesz również wyśmienite kotlety schabowe i musztardowe żeberka wieprzowe. Dania zachwycą każdego smakosza.

Projekt bez tytułu (9).jpg
canva/iaroshenko