Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.04.2023 20:59

Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą

doprawianie rosołu
Canva / photovs ; Instagram@robertmaklowicz_official

Rosół jest niekwestionowanym królem wszystkich polskich zup. Na przestrzeni lat powstała na niego niezliczona ilość sposobów i przepisów. Robert Makłowicz jednak przygotowuje swój wywar w najbardziej tradycyjny sposób. Zamiast dorzucać do garnka wymyślne składniki, trzyma się klasycznego zestawu przypraw.

Rosół Roberta Makłowicza to smak w najczystszej postaci

Tajemnica udanego rosołu nie tkwi w ilości, a jakości składników. Wie o tym dobrze Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego konta na Instagramie. Aromatyczny bulion doprawia prosto- liściem laurowym, zielem angielskim, solą i solidną porcją pieprzu. W długo gotowanym wywarze nie może oczywiście zabraknąć także opalonej nad kuchenką cebuli.

Nie uwierzysz, ile kosztują gofry nad polskim morzem. Za tą cenę można zrobić obiad

Przepis na rosół według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 2 l wody,
  • ½  kurczaka 
  • 500 g antrykotu wołowego
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • dwa ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować pyszny klasyczny rosół z receptury Roberta Makłowicza?

Mięso na rosół włóż do dużego garnka. Zalej je 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wszystko przez ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę wydobądź z łupin i opal nad kuchenką gazową. Wszystkie warzywa dorzuć do garnka z rosołem, a całość trzymaj na ogniu przez kolejne 90 minut.

Po upływie tego czasu dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Następnie garnek z rosołem zdejmij z ognia. Podawaj go z ugotowanym w oddzielnym garnku makaronem. Przed położeniem na stół możesz udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki. Są produkty, które w rosole Makłowicza nie mają prawa się znaleźć. Jeśli na Twojej zupie pojawi się piana, lepiej zastanów się, czy nadal możesz ją bez obaw skonsumować.

talerz z rosołem.png
Canva / arfo

Źródło: haps