Kostki rosołowe robię samodzielnie. Smaczniejsze i zdrowe, bo bez grama chemii
Zapomnij o gotowych, szkodliwych mieszankach przypraw ze sklepu. Postaw na naturalność i zrób domową kostkę rosołową. Przygotowane z niej dania wyjdą smaczne, aromatyczne i bez zbędnych substancji chemicznych.
Domowa kostka rosołowa nie do pobicia
Bardzo często wielu domowych kucharzy chcąc przyspieszyć gotowanie, a przy tym poprawić smak przygotowywanych dań , sięga po gotowe mieszanki przypraw. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że zawarte są w nich substancje konserwujące i dodatki, które nie wpływają pozytywnie na zdrowie.
Dlatego warto poznać przepis i własnoręcznie przygotować domowe kostki rosołowe. Są przepełnione smakiem i aromatem warzyw i co najważniejsze pozbawione sztucznych substancji. Kiedy dowiesz się, jak zrobić kostkę rosołową w łatwy sposób, już nie sięgniesz po te gotowe.
Domowa kostka rosołowa z tych składników
Domowa kostka rosołowa jest zdrowsza, ponieważ powstaje z warzyw i naturalnych przypraw. Dzięki nim twoje potrawy powstaną na pierwszorzędnym bulionie, a smak warzyw i naturalnych przypraw będzie w nich bardzo wyczuwalny. Potrzebnych składników jest całkiem sporo, dlatego sprawdź dokładnie poniższą listę, a na pewno żaden z nich nie umknie ci podczas przygotowań..
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 pasternaki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ rzepy
- ½ selera
- 1 korzeń kurkumy
- 1 pęczek pietruszki
- olej
- 80 g soli
Jak zrobić kostkę rosołową?
Na początek obierz i dokładnie umyj marchewki. Następnie pokrój je w cienkie plastry. Pora umyj i je jego jasną część posiekaj w grubsze pół plastry. Pasternaki pietruszkę, podobnie jak marchew, obierz i pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kalarepę i seler oczyść z zewnętrznej warstwy, umyj i pokrój w kostkę.
Wszystkie warzywa przełóż do miski. Wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojony korzeń kurkumy. Na duże patelni lub w woku rozgrzej olej. Przełóż warzywa i podsmaż je, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, wymieszaj i smaż pod przykryciem, do momentu zmięknięcia warzyw.
Przełóż je ponownie do miski i za pomocą blendera zblenduj na jednolitą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią zblednowane warzyw, równomiernie rozprowadź, pozostaw do wystygnięcia, a następnie zamroź. Po kilku godzinach podziel mrożonkę na kostki rosołowe i zawiń w folię aluminiową. Przechowuj w zamrażalniku, a wytrzymają kilka tygodni.
Sprawdź także, ile kosztuje świąteczny bigos od Wachowicz oraz zobacz, co przygotowało Dino .
Źródło: YouTube/Zdrowe Przepisy