Smakosze.pl Przepisy Kostki rosołowe robię samodzielnie. Smaczniejsze i zdrowe, bo bez grama chemii
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Kostki rosołowe robię samodzielnie. Smaczniejsze i zdrowe, bo bez grama chemii

12 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o gotowych, szkodliwych mieszankach przypraw ze sklepu. Postaw na naturalność i zrób domową kostkę rosołową. Przygotowane z niej dania wyjdą smaczne, aromatyczne i bez zbędnych substancji chemicznych.

Domowa kostka rosołowa nie do pobicia

Bardzo często wielu domowych kucharzy chcąc przyspieszyć gotowanie, a przy tym poprawić smak przygotowywanych dań , sięga po gotowe mieszanki przypraw. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że zawarte są w nich substancje konserwujące i dodatki, które nie wpływają pozytywnie na zdrowie.

Dlatego warto poznać przepis i własnoręcznie przygotować domowe kostki rosołowe. Są przepełnione smakiem i aromatem warzyw i co najważniejsze pozbawione sztucznych substancji. Kiedy dowiesz się, jak zrobić kostkę rosołową w łatwy sposób, już nie sięgniesz po te gotowe.

masa warzywna.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy
Najlepsze mięso do bigosu. Świąteczne danie wychodzi tak, że palce lizać

Domowa kostka rosołowa z tych składników

Domowa kostka rosołowa jest zdrowsza, ponieważ powstaje z warzyw i naturalnych przypraw. Dzięki nim twoje potrawy powstaną na pierwszorzędnym bulionie, a smak warzyw i naturalnych przypraw będzie w nich bardzo wyczuwalny. Potrzebnych składników jest całkiem sporo, dlatego sprawdź dokładnie poniższą listę, a na pewno żaden z nich nie umknie ci podczas przygotowań..

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pasternaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ rzepy
  • ½ selera
  • 1 korzeń kurkumy
  • 1 pęczek pietruszki
  • olej
  • 80 g soli

Jak zrobić kostkę rosołową?

Na początek obierz i dokładnie umyj marchewki. Następnie pokrój je w cienkie plastry. Pora umyj i je jego jasną część posiekaj w grubsze pół plastry. Pasternaki pietruszkę, podobnie jak marchew, obierz i pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kalarepę i seler oczyść z zewnętrznej warstwy, umyj i pokrój w kostkę.

Wszystkie warzywa przełóż do miski. Wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojony korzeń kurkumy. Na duże patelni lub w woku rozgrzej olej. Przełóż warzywa i podsmaż je, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, wymieszaj i smaż pod przykryciem, do momentu zmięknięcia warzyw.

Przełóż je ponownie do miski i za pomocą blendera zblenduj na jednolitą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią zblednowane warzyw, równomiernie rozprowadź, pozostaw do wystygnięcia, a następnie zamroź. Po kilku godzinach podziel mrożonkę na kostki rosołowe i zawiń w folię aluminiową. Przechowuj w zamrażalniku, a wytrzymają kilka tygodni.

Sprawdź także, ile kosztuje świąteczny bigos od Wachowicz oraz zobacz, co przygotowało Dino .

kostki.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Źródło: YouTube/Zdrowe Przepisy

Nikt nie wierzy, że sama robię te świąteczne ciasteczka. Smakują i wyglądają jak z cukierni
Michel Moran szczerze o cenach świątecznych dań u Magdy Gessler. Postawił sprawę jasno
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy