Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze mięso do bigosu. Świąteczne danie wychodzi tak, że palce lizać
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.12.2024 16:38

Najlepsze mięso do bigosu. Świąteczne danie wychodzi tak, że palce lizać

bigos
Fot. Shutterstock/Beata Krolikiewicz

Zamierzasz przygotować bigos na święta? Zanim przystąpisz do gotowania, dowiedz się, jakie mięso będzie do tego dania najlepsze. Wybierając odpowiednie, tradycyjna potrawa nabierze bogatego smaku i aromatu. Poznaj także sprawdzony przepis, a dowiesz się, jak zrobić bigos z tym dodatkiem. 

Wyborny bigos na święta

Na bożonarodzeniowym stole oprócz barszczu z uszkami i karpia nie może zabraknąć także świątecznego bigosu. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i dodatku w postaci śliwek doskonale pasuje na tę okazję. Należy pamiętać, że kluczem do smacznego bigosu jest przede wszystkim mięso.

Nie każdy jednak wie, jakie mięso do bigosu należy dodać. Dlatego korzystając z okazji, że do świąt zostało jeszcze sporo czasu, doradzamy, jakie wybrać. Poznaj nie tylko nasze typy, ale i przepis. Szczegóły w dalszej części tekstu. 

boczek.jpg
Fot. Canva/DariolaVera
Nikt nie wierzy, że sama robię te świąteczne ciasteczka. Smakują i wyglądają jak z cukierni

Jakie mięso do bigosu wybrać?

Choć w tradycyjnym bigosie pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta, nie można zapomnieć o innych dodatkach dania. To dzięki nim smakuje ono tak dobrze. Najistotniejszym z nich jest mięso, które dopełnia smak całej kompozycji. Aby faktycznie tak było, warto postawić na kilka rodzajów mięs. W dobrym bigosie powinien znaleźć się zarówno wędzony i surowy boczek, jak i kawałek schabu, łopatki wieprzowej i wołowej. Łącząc ze sobą tę mięsa, można mieć pewność, że świąteczny bigos wyjdzie idealny. Nie wolno tylko zapomnieć o innych dodatkach.

Składniki:

  • 1 kg świeżej kapusty
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 ½ szklanki wody
  • 80 g suszonych grzybów
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g łopatki wołowej
  • 50 g wieprzowego smalcu
  • 500 g schabu
  • 150 g surowego boczku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 50 g suszonych śliwek
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 goździk 
  • 2 ziarna jałowca 

Jak zrobić bigos na święta?

Przygotowanie bigosu rozpocznij od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Następnie odcedź je, ale nie pozbywaj się wody. Grzyby drobno posiekaj w paski. Kiszoną kapustę wyciśnij z nadmiaru soku i również drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka i zalej 2 ½ szklanki wody. Surową kapustę pokrój, przełóż do sitka, sparz wrzątkiem i dodaj do garnka. Przykryj go i doprowadź do zagotowania.

Następnie zmniejsz moc palnika i kapustę gotuj przez godzinę. W tym czasie mięso pokrój w małe kawałki. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim mięso. Do garnka z kapustą wsyp przyprawy oraz grzyby i wodę po ich moczeniu. Dodaj mięso i wymieszaj składniki. Bigos gotuj na małej mocy palnika. 

Oba rodzaje boczku pokrój w drobną kostkę. Podsmaż go na suchej patelni. Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Wsyp ja na patelnie i smaż, do momentu zeszklenia. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wsyp drobno posiekane śliwki i wymieszaj. Bigos gotuj na małym ogniu przez 4 godziny. Zwracaj uwagę na to, aby się nie przypalał, a wyjdzie idealny.

Sprawdź także przepis na obiad z kurczaka oraz dowiedz się, co Dino przygotowało dla klientów.

bi gos.jpg
Fot. Canva/Dar1930