Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja wlewa do naleśników 2 napoje. Wychodzą idealnie puszyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.12.2024 08:46

Siostra Anastazja wlewa do naleśników 2 napoje. Wychodzą idealnie puszyste

naleśniki
Fot. Canva/arfo, Facebook/Siostra Anastazja

Jak zrobić puszyste naleśniki? To najlepiej wie siostra Anastazja. Do ciasta naleśnikowego dodaje składniki, które sprawiają, że danie jest lekkie i puszyste jak chmurka. 

Naleśniki puszyste i pyszne

Mało kto nie lubi naleśników. To danie można podać właściwie na każdy posiłek. Smakują na śniadanie, na obiad i kolację. Dają wiele pysznych możliwości. Kluczem są tu dodatki. Naleśniki można jeść na słodko i w sposób wytrawny.

Zwykle zależy nam, by to danie wyróżniało się puszystością. Jednak czasem naleśniki wychodzą zbyt twarde i suche. Czas to zmienić. Dlatego jak najszybciej skorzystajmy z przepisu siostry Anastazji na puszyste naleśniki. Siostra do ciasta wlewa mleko i wodę. Ten patent nadaje daniu tak oczekiwanej puszystości. 

naleśniki
Fot. Canva/peredniankina
To tutaj zrobisz zakupy na święta w najlepszej cenie. Taniej nawet, niż w Biedronce

Jak zrobić naleśniki siostry Anastazji?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników zaczniemy od wlania mleka i wody do naczynia. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, szczyptę soli i cukier. Składniki miksujemy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 20-30 minut.

 To też sprawi, że naleśniki wyjdą puszyste. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki ze schłodzonego ciasta. Powinny uzyskać rumiany kolor. Naleśniki są gotowe do podania.

Puszyste naleśniki dla każdego

Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Do ciasta wsypaliśmy trochę cukru, więc pasują do nich słodkie dodatki. Serek z owocami, konfitura lub mus jabłkowy sprawdzą się tu idealnie. Warto wypróbować przepis siostry Anastazji, bo gwarantuje puszysty efekt na talerzu.

Woda i mleko w cieście oraz schłodzenie go potem w lodówce sprawi, że naleśniki każdego zachwycą puszystością. Ten patent przyda się w każdej kuchni. Pyszne i puszyste naleśniki gwarantowane. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomity obiad z kurczaka. Radziliśmy, co zrobić, by ciasto na pierogi nie wyszło twarde.

naleśniki
Fot. Canva/arfo

Źródło: foodpedia.pl