Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser detronizuje szarlotkę i jabłecznik
Szarlotka i jabłecznik są ciastami, za którymi przepada wielu z nas. Jednak deser z ciasta francuskiego z jabłkami jest jeszcze lepszy. Zrób go w prosty sposób, a szybko zniknie ze stołu.
Jabłka w pysznym wydaniu
Jakie ciasto upiec na deser? Wiele osób zna sprawdzone przepisy na szarlotkę i jabłecznik. Te ciasta od lat robią furorę w polskich domach. Cieszą się też powodzeniem w cukierniach. Nie ma się co dziwić, smak takiego wypieku może naprawdę uzależnić.
Jednak teraz w prosty sposób można przygotować pyszny deser z jabłkami. Przyda się tu ciasto francuskie, bo powstaną z niego doskonałe pierożki z jabłkami. Ciasto z jabłkami w takiej formie stanie się hitem. Po obiedzie będzie smakować znakomicie. Poniżej znajdziesz przepis na ten prosty deser.
Ułóż plastry sera na kawałkach schabu i włóż do piekarnika. To danie jest tak dobre, że podam je na SylwestraJak zrobić pierożki z jabłkami?
Składniki:
- 1 duży arkusz ciasta francuskiego
- 1 żółtko jajka
- 1 jabłko
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki marmolady
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie ciasta z jabłkami zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich wzdłuż na 3 cm kawałki. Obtocz je w cukrze i cynamonie. Następnie z ciasta francuskiego wytnij literatką lub kieliszkiem kółka o średnicy ok. 6 cm.
Na środek nałóż ½ łyżeczki marmolady i kawałek jabłka w cukrze i cynamonie. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Zlep jak pierogi i brzegi dociśnij widelcem. Wierzch ciasteczek posmaruj żółtkiem i posyp cukrem.
Deser szybki i pyszny
Ciasteczka-pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Następnie od razu podawaj. Takie deser smakuje wyśmienicie i dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasteczka są równie dobre na zimno. Dlatego sięgnij po ten przepis, bo gwarantuje pyszny efekt. W krótkim czasie przyrządzisz ciasto francuskie z jabłkami. Potem 15 minut w piekarniku i gotowe. Pisaliśmy o tym, jak przygotować obiad z kapusty z przepisu Strzelczyka. Radziliśmy, czego nigdy nie dodawać do rosołu.
Źródło: smaker.pl