Smakosze.pl Przepisy Wyborny kotlet schabowy z piekarnika
canva/gkrphoto

Wyborny kotlet schabowy z piekarnika

24 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlet schabowy z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonych kotletów. Mięso jest równie soczyste, a nie jest tłuste. Panierka pod wpływem wysokiej temperatury jest złocista, chrupiąca i bardzo apetyczna. Poznaj przepis na kotlet schabowy z piekarnika, idealny na obiad.

Lubisz schabowe, ale nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa smażonego na głębokim oleju? Upiecz kotlety w piekarniku, są równie soczyste, co smażone, a panierka nie jest opita olejem, jest o wiele lżejsza. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, dzięki czemu panierka będzie mocno przylegać do mięsa.

Kotlety schabowe z piekarnika podaję tradycyjnie z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem, ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką , jest przepyszna i zdrowa. Tak przygotowany obiad smakuje każdemu.

Kotlety przed panierowaniem dobrze rozbij tłuczkiem do mięsa, zbyt grube kawałki mięsa będą łykowate, miejscami surowe i twarde. Kotlety muszą być naprawdę cienkie, żeby były soczyste i pełne smaku.

Z piekarnika przygotujesz wiele wyśmienitych dań, jeśli szukasz pomysłu na zdrową i zbilansowaną kolację na ciepło- tu poznasz przepis na rybę z piekarnika z warzywami.

Przepis na kotlet schabowy z piekarnika

Składniki na 5 kotletów:

  • 5 kawałków schabu bez kości

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • papryka słodka mielona

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jak zrobić kotlet schabowy z piekarnika?

Każdy kawałek schabu rozbij tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem, papryką mieloną. Kotlety obtocz kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bulce tartej.

Kotlety schabowe przed panierowaniem i pieczeniem

Źródło zdjęcia: canva/12MN Nastaw piekarnik na 200 stopni C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj olejem. Kotlety ułóż na blasze i wstaw do piekarnika, piecz 10-15 minut na złoty kolor, następnie obróć je i dopiecz kolejne 10.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy