Smakosze.pl Przepisy Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Patent cioci Wiesi jest niezawodny. Kotlety są zdrowsze i pełne smaku
Canva / mtoome

Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Patent cioci Wiesi jest niezawodny. Kotlety są zdrowsze i pełne smaku

4 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety mielone goszczą na naszych stołach bardzo często. Aby nie popaść w monotonię, warto mięsną masę urozmaicać coraz to nowymi dodatkami. Specjalnością cioci Wiesi są kotlety mielone z jarmużem. Zielone listki niesamowicie podkręcają smak dania.

Jarmuż jest charakterystyczną odmianą kapusty. Jego smak można określić jako nieco pikantny, z lekką nutką goryczki. Ciocia Wiesia podgotowuje go lekko przed dodaniem do mięsa. Dzięki temu listki w kotletach mielonych z jarmużem są miękkie i dobrze współgrają z całością.

Przepis na kotlety mielone z jarmużem

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 100 g liści jarmużu (bez twardych łodyg)

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć kotlety mielone z jarmużem cioci Wiesi?

Suchą bułkę do kotletów mielonych z jarmużem namocz w szklance mleka . W międzyczasie jarmuż przełóż do garnka i zalej wodą . Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut , aż listki zmiękną. Następnie odcedź roślinę na sicie, przestudź i posiekaj .

Mięso na kotlety mielone z jarmużem przełóż do miski . Dodaj do niego odciśniętą namoczoną bułkę , posiekany jarmuż , a także jajko, sól i pieprz . Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety .

Każdego kotleta mielonego z jarmużem obtocz w bułce tartej . Smaż mięso partiami na złocisty kolor z obu stron . Gotowe kotlety mielone z jarmużem idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami na ciepło . 1 niezwykły dodatek doskonale zastępuje panierkę w kotletach . Bezmięsne kotlety według Tomasz Strzelczyka są prawdziwą rewolucją na stole .

Canva / nata_vkusidey
Canva / nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy