Smakosze.pl Przepisy Kroję banany i zalewam je tym kremem. To ostatnio moje ulubione ciasto
fot. youtube.com/appetizingtv

Kroję banany i zalewam je tym kremem. To ostatnio moje ulubione ciasto

5 sierpnia 2024

Takie ciasto z bananami o orzeźwiającym posmaku można przygotować dosłownie spędzając kilka minut w kuchni. Kruchy spód zestawiony z bananami i ściętą jogurtową masą stanowią doskonały kontrast faktur i smaków.

Ciasto bez pieczenia

To ciasto bez pieczenia jest szybkie w przygotowaniu nawet jak na produkt ze swojej kategorii. Niektóre takie ciasta potrzebują nocy w lodówce, by nabrać formy i faktury. Tymczasem żelatyna, której używamy w tym przepisie, zrobi swoje w pół popołudnia.

To jednak, co ciekawe w tym deserze , to zestawienie smaków i faktur . Masa jogurtowa i banany przełamane są chrupkością kruchego spodu. Ten zaś wnosi waniliową nutę do pary banan-czzekolada , jednej z najprostszych receptur deserowego smaku.

spód do ciasta
fot. youtube.com/appetizingtv
Ogórki do obiadu podaję zawsze z tym sosem. Smakują mi 100 razy bardziej, niż mizeria

Ciasto z bananami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing tv. Autorzy przypominają tam, że jeśli nie chcemy blendować herbatników, wystarczy pokruszyć je w moździerzu, albo nawet dnem szklanki czy butelki w miseczce. Można też zamienić herbatniki z jasnych na kakaowe , by dodać ciastu bez pieczenia pełni czekoladowego smaku.

Składniki

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 700 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 70 g cukru
  • Sok z połówki cytryny
  • 150 g masła
  • 15 g żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 banany

Bananowiec bez pieczenia

Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzątku. Ciastka kruszymy w blenderze i mieszamy w rozpuszczonym w rondelku i przestudzonym masłem . Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uciskamy szklanką, wyrównując kruchy spód ciasta.

Na spód wykładamy plasterki bananów. Rozrobioną żelatynę mieszamy łopatką w misce z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy wiórki czekolady startej na tarce o drobnych okach . Wszystko mieszamy razem i wykładamy na banany . Wierzch ciasta dekorujemy pokruszoną grubo czekoladą lub plasterkami bananów. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z buraczków z papryką i bezmięsnego schabowego Strzelczyka .

gotowe ciasto
fot. youtube.com/appetizingtv
Ten deser z twarogu to u mnie w domu hit. Robię go w 15 minut, zawsze się udaje
Zetrzyj ziemniaki i zapiecz z mięsnym farszem. Ktoś za ten przepis powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy