Kroję cukinię w plastry i zapiekam z tym nadzieniem. Wszyscy znajomi chcą ode mnie przepis
Zastanawiasz się, jaką przekąskę podać na spotkanie ze znajomymi? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przysmak z cukinii. Z tym przepisem przyrządzisz w łatwy i szybki sposób coś, co przypadnie do gustu dosłownie każdemu. Na pewno poproszą cię o przepis, a przede wszystkim o dokładkę.
Najlepszy wybór na przekąskę
Faszerowana i zapieczona cukinia to najsmaczniejsza i najlepsza przekąska na imprezę. Jest doskonała, a w dodatku robi się ją bardzo łatwo. Wszyscy znajomi proszą o przepis, co świadczy o tym, że jest naprawdę pyszna.
Na szczególną uwagę zasługuje także sama cukinia. Założę się, że nigdy nie jadłaś jej w tej postaci. Smakuje zupełnie inaczej niż zazwyczaj, a to dzięki doskonałemu nadzieniu. Poznaj przepis i o jej doskonałości przekonaj się sama.
Cukinia i coś jeszcze
Aby przekąska była doskonała, musisz przygotować nadzienie, które nada cukinii jeszcze lepszego smaku. Dlatego oprócz samego warzywa będziesz potrzebować jeszcze składników z listy znajdującej się poniżej. Dodam także, że zdjęcia umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Smaczny.tv , znajdującym się na YouTubie.
Składniki:
- 1 cukinia
- 100 g żółtego sera w kostce
- 30 g majonezu
- koperek
- czosnek granulowany
- mielona papryka słodka
- oliwa
- sól
Przepis na zapiekaną cukinię
Cukinię obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra . Przełóż je do miski i zasyp solą, mieloną słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem.
Całość zalej odrobiną oliwy i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej krążki cukinii i piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
W czasie pieczenia przygotuj farsz. Na małych oczkach tarki zetrzyj ser i przełóż go do miski. Umyty koperek drobno posiekaj i dodaj do sera.
Włóż majonez i wymieszaj składniki na jednolite nadzienie. Następnie ułóż farsz na podpieczonych talarkach cukinii. Ponownie umieść blachę w piekarniku, ale tym razem piecz je 10 minut. Po tym czasie przekąska jest gotowa.
Sprawdź, czym przed smażeniem warto posmarować kotlety schabowe oraz dowiedz się, z jakiej rośliny warto zrobić sok .