Smakosze.pl Przepisy Kroję cukinię w plastry i zapiekam z tym nadzieniem. Wszyscy znajomi chcą ode mnie przepis
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Kroję cukinię w plastry i zapiekam z tym nadzieniem. Wszyscy znajomi chcą ode mnie przepis

6 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zastanawiasz się, jaką przekąskę podać na spotkanie ze znajomymi? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przysmak z cukinii. Z tym przepisem przyrządzisz w łatwy i szybki sposób coś, co przypadnie do gustu dosłownie każdemu. Na pewno poproszą cię o przepis, a przede wszystkim o dokładkę.

Najlepszy wybór na przekąskę

Faszerowana i zapieczona cukinia to najsmaczniejsza i najlepsza przekąska na imprezę. Jest doskonała, a w dodatku robi się ją bardzo łatwo. Wszyscy znajomi proszą o przepis, co świadczy o tym, że jest naprawdę pyszna.

Na szczególną uwagę zasługuje także sama cukinia. Założę się, że nigdy nie jadłaś jej w tej postaci. Smakuje zupełnie inaczej niż zazwyczaj, a to dzięki doskonałemu nadzieniu. Poznaj przepis i o jej doskonałości przekonaj się sama.

przyprawiona cukinia.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Cukinia i coś jeszcze

Aby przekąska była doskonała, musisz przygotować nadzienie, które nada cukinii jeszcze lepszego smaku. Dlatego oprócz samego warzywa będziesz potrzebować jeszcze składników z listy znajdującej się poniżej. Dodam także, że zdjęcia umieszczone w tym artykule, pochodzą z kanału Smaczny.tv , znajdującym się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 30 g majonezu
  • koperek
  • czosnek granulowany
  • mielona papryka słodka
  • oliwa
  • sól

Przepis na zapiekaną cukinię

Cukinię obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra . Przełóż je do miski i zasyp solą, mieloną słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem.

Całość zalej odrobiną oliwy i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej krążki cukinii i piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

W czasie pieczenia przygotuj farsz. Na małych oczkach tarki zetrzyj ser i przełóż go do miski. Umyty koperek drobno posiekaj i dodaj do sera.

Włóż majonez i wymieszaj składniki na jednolite nadzienie. Następnie ułóż farsz na podpieczonych talarkach cukinii. Ponownie umieść blachę w piekarniku, ale tym razem piecz je 10 minut. Po tym czasie przekąska jest gotowa.

Sprawdź, czym przed smażeniem warto posmarować kotlety schabowe oraz dowiedz się, z jakiej rośliny warto zrobić sok .

nadzienie.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal
Układam ananasa w formie i zalewam tą masą. Rodzina nie chce słyszeć o żadnym innym cieście
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy