Układam ananasa w formie i zalewam tą masą. Rodzina nie chce słyszeć o żadnym innym cieście
Koniecznie wypróbuj słodkie ciasto z ananasem z tego przepisu. Moja rodzina lubi je tak bardzo, że mogłaby je jeść codziennie. Na szczęście robi się je łatwo i szybko, więc mogę piec je tak często, jak potrzeba. Czytaj dalej i sama przekonaj się, jakie to proste.
Ulubione ciasto całej rodziny
Od dłuższego czasu przyrządzam to niezwykle smaczne ciasto, bo uwielbia je cała moja rodzina. Nawet nie chcą słyszeć o innym deserze. Nie ma się, co dziwić, bo pomysłowy wypiek z ananasem zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Już sam początek przepisu zapowiada się smakowicie. Czy jest powiem coś lepszego, niż soczyste owoce zanurzone w karmelu? Sprawdź ten przepis, a zapewniam, że wszyscy poproszą o dokładkę. Dlatego nie zwlekaj, tylko bierz się do pracy.
Ananas i kilka składników
Ciasto wygląda doskonale dzięki wierzchowi z pysznymi plastrami ananasa. To dzięki nim ma odpowiednią słodycz i wilgotność. Aby ciasto było udane, będziesz potrzebowała także innych składników, wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Recipe Plus, gdzie znajdziesz podobną recepturę.
Składniki:
- 150 g + 80g cukru
- 8 plastrów ananasa z puszki
- 3 jajka
- 160 ml zalewy z ananasa
- 250 g mąki
- 16 g proszku do pieczenia
- 10 ml octu
- olej
Przepis na słodkie ciasto
Na suchą patelnię wsyp 150 gramów cukru i podgrzewaj go na małym ogniu. W międzyczasie posmaruj odrobiną oleju okrągłą foremkę do pieczenia. Kiedy cukier będzie płynny i skarmelizowany, przelej go do formy.
Karmel równomiernie rozprowadź i rozłóż na nim plastry ananasa. Do miski wbij jajka i wsyp 80 gramów cukru. Wlej 80 ml oleju oraz sok z ananasa. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera na jednolitą i płynną masę.
Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wlej ocet. Połącz składniki w gęsi masę za pomocą trzepaczki.
Ananasa zanurzonego w karmelu zalej ciastem. Rozprowadź je równomiernie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut.
Po upływie tego czasu wydobądź ciasto z formy. Ananas, który wcześniej znajdował się na spodzie teraz powinien być na wierzchu. Krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź, jak Wachowicz robi rogaliki oraz poznaj przepis na puszyste naleśniki.