Kroję cytrynę i łączę ją z 2 składnikami. Taki syrop na odporność robię co sezon, nie pamiętam, kiedy chorowałam
Prosty syrop na odporność od lat pomaga mi w przetrwaniu sezonu jesienno-zimowego bez zwolnienia lekarskiego. Wykonani mieszanki zajmuje chwilę, a jej smak jest bardzo przyjemny. Jego wykonanie jest banalnie proste, a korzyści nieocenione. Musicie spróbować.
Odporność jesienią może być wysoka
Chłodne dni w końcówce roku nie muszą wiązać się z osłabieniem organizmu i większą podatnością na przeziębienia. Od kilku sezonów w tym okresie piję prosty i smaczny syrop ze składników o udowodnionym działaniu na rzecz wzmocnienia odporności.
W mojej mieszance stawiam na obfitującą w witaminę C cytrynę oraz dwa inne, dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym, produkty. Efektem regularnego sięgania po domowy specyfik jest brak przeziębienia. Jeśli jesteście ciekawi, jak zadziała on na was, zerknijcie na niżej zamieszczony przepis i spróbujcie. Mi ten specyfik pomaga od lat.
Prosty syrop na odporność
Łącząc ze sobą plastry cytryny, rozdrobniony imbir oraz miód uzyskamy bardzo smaczną i bogatą w witaminy, minerały oraz substancje zwalczające wirusy i bakterie mieszankę. Jej zrobienie zajmuje 5 minut, a regularne spożywanie przynosi tylko pozytywne skutki.
Składniki:
- 1 większa cytryna
- pół szklanki miodu
- 5 cm kawałek imbiru
Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda się czysty, wyparzony słoik. Przyrządzimy w nim syrop i będziemy go przechowywać. Wskazówki dotyczące wykonania dobroczynnej mieszanki, najdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić syrop na odporność? Wystarczą 3 składniki
Zaczynam od sparzenia cytryny wrzątkiem, by usunąć zanieczyszczenia ze skórki. Owoc kroję w półplasterki. Imbir obieram i ścieram na tarce o niewielkich oczkach.
Teraz przenoszę wszystkie składniki syropu na odporność do słoika. Zaczynam od wyłożenia denka plastrami cytryny. Na wierzchu umieszczam około łyżeczki imbiru, po czym wlewam 3-krotnie większą objętość miodu.
Kontynuuję wypełnianie naczynia, aż składniki się wyczerpią. Zamykam słoik i potrząsam nim energicznie, by wymieszać zawartość. Wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Jak spożywać syrop na odporność?
By zauważyć wyraźną poprawę stanu zdrowia, warto sięgać po 1 łyżkę stołową mieszanki dziennie. Gotowy syrop na odporność powinno się zużywać na bieżąco — w lodówce postoi około tygodnia.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wzmocnienie odporności. Sprawdźcie jak przygotować aromatyczne złote mleko . Być może skusi was też pyszna herbata z imbirem, cynamonem i goździkami .